معرفی ۷ روش استعدادیابی خود| چگونه استعداد پنهان خود را کشف کنیم ؟
معرفی ۷ روش استعدادیابی خود چگونه استعداد پنهان خود را کشف کنیم
اگر پای صحبت ها و دل نگرانی های والدین نشسته باشید یکی از مهمترین دغدغه هایی که دارند شناسایی و کشف استعداد و پرورش این قابلیت است با وجود نگرانی هایی که داشتند بعضی از همین کودکان که به دوران بزرگسالی هم رسیده اند بازهم نتوانستند استعداد خود را کشف کنند و در جهت مخالف علایق خود پیش میروند و به شغلی که در ان فعالیت میکنند هیچ علاقه ای ندارند ما در این مقاله سعی کرده ایم شما را با استعداد یابی و چگونگی کشف استعداد اشنا کنیم لطفا با ما همراه باشید
استعدادیابی چیست ؟
- استعداد در هر درون هر فردی نهفته است و چون برخی از افراد با استعدادهایشان منحصربه فرد هستند و این ویژگی ان ها را از دیگران متمایز میکند البته شناسایی استعداد و توانایی فرد بسیار مهمتر است چون استعدادیابی یک سرمایه گذاری است که شما را در مسیر موفقیت قرار میدهد و مانع از اتلاف وقت و هزینه شما میشود وقتی انسان استعداد خود را کشف میکند میتواند در کمترین زمان عملکردهای فوق العاده ای داشته باشد تعریف درست از استعداد یکی از نگرانی های والدین و کارشناسان منابع انسانی در حیطه کسب و کارها میباشد .
در حقیقت تعریف استعدادیابی و معنی استعدادیابی یعنی:
• تلاش برای پیش بینی ظرفیت آینده عملکرد یک فرد.
• کشف استعدادهای ناشناخته در زمینههای مختلف زندگی برای پرورش دادن و استفاده از این استعدادها.
• پیش بینی اجرای عملکرد از طریق سنجش ویژگیهای جسمانی، روانی و اجتماعی و همچنین تواناییهای تکنیکی.
• فرآیند شناسایی افرادی که توان بالقوه ای برای سرآمدی در زمینه ای خاص دارند.
به بیانی دیگر، معنی استعدادیابی، کشف ظرفیتهای ویژه هر فرد برای شکوفایی استعدادهایش است.
چگونه استعداد خود را کشف کنیم ؟
- همه افراد در یک زکینه ای و یا حرفه ای استعداد و توانایی دارند اما مهارت شناسایی خود واقعیشان را ندارند این استعداد در درون هر فردی پنهان شده است شاید این استعداد ها خیلی بما نزدیک باشند اما ما از این ها غافل شده ایم در اینجا 7 روش برای کشف استعداد را به شما معرفی میکنیم :
- کارهایی که انجام آن ها برای شما ساده و پیش پا افتاده است : باید بدانید که چه کارهایی را زودتر و راحت تر از دیگران انجام میدهید و نیازی نیست در مورد آن فکر کنید بهتر است از تجربیات خود در این زمینه استفاده کنید مثلا در دوران تحصیل خود کدام درس ها را بدون استرس و با نمره بالا پاس کرده اید و یا در محیط خانوادگی خود چه کارهایی را بهتر انجام میدهید باید تک تک این تجربیات را کشف کنید
- کارهایی که از انجام آن ها لذت میبرید : از انجام کدام کارها خسته نمیشوید و از چه کارهایی لذت میبرید؟ یا در اوقات فراغت خود دست به انجام چه کارهایی میزنید مثلا امروز بیکار هستید و زمان خالی دارید دوست دارید چه کاری را انجام دهید و از انجام ان ها خسته نمیشوید مثلا دوست دارید ساز بزنید و یا دوست دارید به امور باغبانی بپردازید یا اینکه به نویسندگی علاقه دارید اگر نسبت به هرکاری علاقه نشان داده اید یعنی شما در این کار توانایی و استعداد دارید پس یک فهرستی از کارهایی که دوست دارید تهیه کنید و استعدا د خود را در این فهرست کشف کنید
- علاقه و توانمندی که در نطفه خفه شده است : مثلا از گذشته های دور موضوعاتی وجود دارند که شما به آن ها علاقه داشته اید اما به هر دلیلی فراموش کرده اید اما شما بازهم میتوانید به موضوعی که در ان علاقه دارید بپردازید ممکن است یکی از استعدادهای شما در همان حواشی باشد و شما از ان باخبر باشید
- تست شخصیت شناسی بدهید : یعنی شما با خصوصیات درونی خود آشنا میشوید و تا الان به آن توجهی نداشته اید مثلا تست شخصیت شناسی MBTI ایران تلنت است شما با دادن این ازمون ها استعدادهای پنهان خودتان و مهارت هایتان را کشف خواهید کرد و برای پیشرفت درست قدم برمیدارید برای اینکه به شناخت عمیقی از خود برسید میتوانید این تست ها را امتحان کنید .
- از اطرافیان خود راجع به استعدادها و توانایی ها بپرسید : از خانواده و یا دوستان خود بخواهید صادقانه در مورد نقطه ضعف ها و عادات خوب و بد شما صحبت کنند ان هم به صورت تکی نه گروهی بگویند در چه کارهایی مهارت دارید و بر چه کارهایی مسلط هستید پس از دریافت پاسخ از طرافیان به تجزیه و تحلیل بپردازید به راحتی میتوانید استعدادهای مخفی خود را پیدا کنید و از زندگی خود لذت ببرید که توانایتان کشف شده و میتوانید در مسیر زندگی و کسب و کار خود پیشرفت زیادی داشته باشید و بر روی استعدادهای خود سرمایه گذاری کنید تا شغلی در خور علاقه تان پیدا کنید
- خودتان را باور کنید : نباید از جملات منفی استفاده کنید مثل از من گذشته ، من دیگه بچه نیستم ، به درد من نمیخوره ، نه تنها در کودکی و نوجوانی بلکه در بزرگسالی هم کشف این موضوع مهم است تا بتوانند بهترین شرایط را برای خود ایجاد کنند نباید مثل افرادی شوند که چندین بار شغل خود را عوض کرده اند یا در شغلی که در ان فعالیت میکنند علاقه ای ندارند .
آیا استعداد مهم است یا سخت کوشی با این کلیپ همراه باشید
ترفندهای کشف استعداد در کودکان
- برخلاف تصور عموم، موفقیتهای درسی تنها هوش بالا را اثبات میکنند نه استعداد و حوزهی آن! مطالعهی زندگی بسیاری از شخصیتهای بزرگ تاریخ، نشان میدهد موفقیتهای درسی ارتباطی با استعداد ندارند! استعدادیابی کودکان از سه سالگی آغاز میشود.
- به بازی ها و رفتارهای کودک دقت کنید.
کودکان معمولا رویاها و علاقههای خود را در بازیهایشان پیاده میکنند. هر کودکی در زمینهی خاصی علاقه و توانایی بیشتری دارد. به رفتارهای کودک دقت کنید و عواملی که او را به وجد میآورند شناسایی کنید. کودک به چه کارتونهایی علاقه دارد؟ در چه مسائلی کنجکاوی میکند؟ تکلیف کدام درس را با علاقهی بیشتری انجام میدهد؟ ریشهی بسیاری از استعدادها در بازیهای دوران کودکی است. در این زمینه میتوانید با مربی مهد یا معلم مدرسه نیز صحبت کنید. - آزمون استعدادیابی کودکان خوشبختانه دورهای که پدر مادرها انتظار داشتند کودکانشان حتما پزشک یا مهندس شوند به سر رسید! حالا اکثر افراد میدانند بازهی تنوع استعدادها بسیار عظیم است و کشف استعداد از سنین پایین کمک شایانی به تعیین مسیر زندگی کودک میکند. هوارد گاردنر عزیز، تنها محققی است که در بین تحقیقاتش کودکان را از یاد نبرده و تست خاصی برای استعدادیابی آنها طراحی کرده است؛ گاردنر هشت استعداد:
✔️هوش زبانی و کلامی✔️
✔️هوش منطقی و ریاضی✔️
✔️هوش دیداری و فضایی✔️
✔️هوش جسمی و حرکتی✔️
✔️هوش درونفردی✔️
✔️هوش برونفردی✔️
✔️هوش هستی گرایی✔️
✔️هوش طبیعت گرایی✔️
را مبنای آزمون استعدادیابی کودکان قرار داد؛ البته باید توجه داشت که بعد از کشف استعداد باید به کودک حق انتخاب داد و علاقهاش را در نظر گرفت.
- آموزش برنامه نویسی پایتون به کودکان و نوجوانان نحوه شکوفا کردن استعداد، یک والد سختگیر برای استعدادتان باشید!
آیا استعداد خودش صبحها تنهایی به باشگاه میرود و روی تقویت خود کار میکند؟ آیا میتوانیم از تواناییِ آرام و خجالتیای که ساکت گوشهای نشسته انتظار داشته باشیم دنیا را تکان دهد؟ این شما هستید که باید دست توانایی کوچک و خجالتیتان را بگیرید و به باشگاه ببرید. برایش غذا بپزید و تر و خشکش کنید تا بزرگ شود و عصای دست زندگیتان باشد. بهتر است والدین سختگیری باشید و حالا که این توانایی مغز شما را برای تولد انتخاب کرده، حسابی برای پرورشش وقت بگذارید.
راه و چاه شکوفا کردن استعداد! خطر بارش هنر و استعداد از هر انگشت!
نحوهی شکوفا کردن استعداد راهیست که این توانایی بالقوه را به مهارت و توانمندی بدل کنیم، پرورشش دهیم و مسیر مناسب زندگی خود را پیدا کنیم. - 1. تمرین، مطالعه و پژوهش داشته باشید!
افلاطون معتقد بود انسانها با تواناییها و مهارتهای خاصی به دنیا میآیند؛ اما ارسطو ساز مخالف زد و گفت تنبلی را کنار بگذارید. انسان با تلاش، تمرین و پشتکار میتواند به موفقیت دست یابد. محققان امروزی هم برای این که نه سیخ بسوزد نه کباب، وسط ماجرا را گرفتهاند و گفتهاند استعداد و پشتکار دو یار جدانشدنی هستند که فراق هرکدام دیگری را از بین میبرد. پس استعداد و پشتکار همراه هم لازمهی موفقیت هستند و استعداد به تنهایی راه بهجایی نمیبرد، بلکه باید شکوفا شود.
برای شکوفایی استعدادتان از تمام منابع موجود در این زمینه استفاده کنید؛ در موردش تحقیق کنید، با افراد موفق این حرفه صحبت کنید، کتاب و مقاله بخوانید و ابعاد این زمینه را بسنجید. - 2. مسئولیت پذیر باشید!
برای افتادن در مسیر شکوفا کردن استعداد، باید خودتان را در موقعیت محک و تجربه قرار دهید. هیچچیز مانند تجربه شما را در مسیر پیشرفت استعدادتان یاری نمیکند. سراغ زمینهی موردعلاقهتان بروید، در موردش مطالعه کنید و بعد مسئولیتهایی را در این رابطه بپذیرید. قرار گرفتن در دل کار باعث میشود هرچه سریعتر با فضای زمینهی استعدادتان آشنا شود و زودتر آن را شکوفا کنید. - 3. تسلیم نشوید!
سادهانگاریست که تصور کنیم رشد و پیشرفت در هر زمینهای بدون متحمل شدن سختی و ثبات اراده حاصل میشود. هر مسیری مشکلات و موانع مربوط به خود را دارد و برای رسیدن به سرپایینیهای مسیر باید سربالاییهای نفسگیر را طی کرد. سختیهای مسیر استعدادتان را تحمل کنید، نتیجهی درخشانی انتهای مسیر منتظر شماست. - 4. مشاوره را جدی بگیرید!
مشاور میتواند شما را در مسیر رسیدن به هدف راهنمایی کنید. شرایط و ویژگیهای خود را برای مشاور شرح دهید و از او بخواهید در پرورش استعداد یاریتان کند. مشاور میتواند با بررسی موانع، اهداف و امکانات تصویر روشنی از زمینهی استعدادتان شرح دهد. همچنین میتوانید با صحبت با افراد صاحب در نظر در حوزهی استعدادیتان، آینده را پیشبینی کنید. بهطور مثال اگر استعداد شما در زمینهی موسیقی است، صحبت با صاحبنظران و افراد موفق این عرصه میتواند تصویر شفافی از موانع، مسائل مالی، مشکلات، آیندهی شغلی، امنیت شغلی و سایر ویژگیهای این شغل ارائه دهد. - 5. از همان اول دنبال دستاوردهای مالی نباشید!
در آغاز حرکت در مسیر استعدادتان، انتظار دستاوردهای مالی شگفت ناامیدتان میکند. حرکت در مسیری تازه و موفق شدن در آن مسلما زمان میطلبد و بهزودی به دستاورد مالی ختم نمیشود. صبوری کنید؛ آینده برایتان دست تکان میدهد.
پیشنهاد مقاله : آموزش مهارت های زندگی به دانش آموزان
راه شکوفا کردن استعداد کودک چیست؟
1. سختکوشی و ممارست را به کودک آموزش دهید
کودک نباید تصور کند استعداد به معنای بینیازی در تمرین و ممارست است؛ استعداد تنها زمینهی اولیه برای پیشرفت است و موفقیت تنها نتیجهی سختکوشی، تلاش و ممارست است. استعداد بدون سختکوشی مانند نهالی روی آهن به نتیجه نمیرسد؛ پس با تکرار و القای استعداد، کودک را از سختکوشی غافل نکنید.
2. زمینهای برای تبدیل استعداد به مهارت فراهم کنید!
در صورتی که قادر به کشف استعداد کودک شدید، با مشاوره و مطالعه، زمینهها و اسباب رشد و پیشرفت او در آن حیطه را فراهم آورید.
3. به این سوال جواب بدهید: استعداد یا هوش؟
هوش و استعداد معنای متفاوتی دارند؛ بر خلاف تصور عموم، ضریب هوشی بیشتر ابدا به معنای داشتن استعداد در تمام زمینهها نیست. برای درک تفاوت هوش و استعداد، به این مثال توجه کنید: هوش زمینی حاصلخیز است و استعداد دانهای خاص! تمام دانهها با استفاده از خاک رشد میکنند ولی هرکدام ویژگی متفاوتی دارند. هوش پایه و اساس یادگیری است اما هرکس در زمینهای خاص از هوش استفاده میکند. پس کودکی که ضریب هوشی بالایی دارد، لزوما پزشک یا موسیقیدان خوبی نخواهد شد.
با صحبت های اقای مرتضی پاشاپور همراه باشید در مورد هوش و استعدادیابی صحبت های خیلی موثری در این زمینه دارند
راهکارهای تقویت استعداد و ماهی ماندن در دریای عظیم مهارتها
1. استعدادت را بشناس!
- قدم اول برای تقویت استعداد، شناسایی آن است. ما باید از طریقههای مختلف استعدادهای خود را شناسایی کنیم و برای کسب مهارت در آنها تصمیم بگیریم.
2. تمرین ، پشتکار و مهارت
- استعداد به تنهایی منجر به هیچ نتیجهای نمیشود لذا برای تقویت آن باید به سراغ تمرین، پشتکار و مهارت رفت. تمرین برای تقویت استعداد، مانند آب و آفتاب است برای پرورش دانه! بدون تمرین و پشتکار استعداد به مسیری نمیرسد و تنها در حد توانایی بالقوهی تلف شدهای باقی میماند. بسیاری از افراد استعداد نقاشی دارند ولی آیا تمام آنها نقاش میشوند؟ خیر! ما باید استعدادهای خود را به مهارت تبدیل کنیم.
- آیا علاقه استعداد را تکمیل نمیکند؟ آیا نداشتن استعداد به معنای ناتوانی مطلق در آن زمینه است؟ ولو این که به آن زمینه علاقهی زیادی داشته باشیم!
پاسخ این سوالات رایجی که برای بسیاری از افراد در مورد فعالیتهای موردعلاقهشان ایجاد میشود، منفی است! بسیاری از محققان بزرگ نظریهی ذاتی بودن استعداد را رد کردهاند چون اعتقاد داشتند علاقه میتواند باعث ایجاد استعداد شود! پژوهشی نشان داد ۶۰ درصد از استعداد موسیقی ذاتی و ۴۰ درصد آن اکتسابی است در حالی که هوش ۷۰ درصد ذاتی و تنها ۳۰ درصد اکتسابی است. - فارغ از اختلافنظرها و درگیریهای محققین عزیز، هرگز گمان نکنید نداشتن استعداد به معنای ناتوانی همیشگی است. نباید قدرت علاقه و مهارت را نادیده بگیرید! اگر به زمینهای علاقهمند هستید سراغش بروید، پشتکار، علاقه و مهارت کنار هم میتوانند به راحتی مچ استعداد را بخوابانند و از این لقمهی حاضر و آماده انتقام سختی بگیرند.
تفاوت مهارت و استعداد در چیست؟
- مهارت و استعداد اغلب با هم اشتباه گرفته میشوند اما در واقع مفاهیمی متفاوت دارند. مهارت در اثر تمرین و ممارست ایجاد میشود اما استعداد به صورت بالقوه است. استعداد، توانایی ذاتی در حوزهای خاص است که با فرد متولد میشود، نوعی توانایی درونی که میتواند در زمینههای مختلفی مانند: موسیقی، نقاشی، نجوم، ورزش و… باشد. مهارت به عبارتی مقابل استعداد قرار میگیرد و کاملا اکتسابی است. فرد میتواند با صرف زمان و تمرین مهارتهای مختلفی کسب کند.
رابطهی فامیلی و نزدیک استعداد و شغل
- ادارهای را تصور کنید که برای کارمندان، مانند درخت برای ماهی است! مدتها تلاش میکنند درخت را فتح کنند، شاید کمی هم بالا بروند اما به نتیجهی مطلوب نمیرسند! کارمندانی که مدام گوشهچشمی به ساعت دارند و روزهای هفته را طی میکنند تا به جمعه برسند. افرادی که مدام احساس ناکامی دارند و در خوابوبیداری سالهای باقیمانده تا بازنشستگی را میشمارند!
حال تصور کنید ماهی به آب برگشته! چی میکند؟ بهجای تلاش برای شنا، تلاش میکند اعماق دریا را کشف کند و قلمرویش را بزرگتر سازد! اگر هرکدام از این کارمندهای ناکام را استعدادیابی کرده و به مسیر اصلیشان بازگردانیم چه اتفاقی میافتد؟ بهسرعت مهارت کسب میکنند؛ حین کار زمان را فراموش میکنند، خلاقیت به خرج میدهند و هرروز راههای جدیدی کشف میکنند!
انواع استعداد ها و توانایی ها
تنوع زیادی در استعدادهای افراد وجود دارد و همین موضوع، پاسخ سوال چگونه استعداد خود را کشف کنیم را سخت و پیچیده میکند. برای مثال:
🔅استعداد در نوشتن🔅
🔅در جستجو و تحقیق🔅
🔅الهام بخشیدن به دیگران🔅
🔅برنامه ریزی🔅
🔅ایجاد روابط اجتماعی🔅
🔅گوش دادن🔅
🔅برنامه نویسی🔅
🔅ورزش🔅
چگونه استعداد فرزندم را کشف کنم با صحبت های خانم سمانه کیانی همراه باشید
کشف استعداد نوجوانان
- نوجوانان و جوانان به طور ویژه نیاز به برنامه ریزی برای آینده خود دارند و این برنامه ریزی پایه ای باید بر منای استعدادها و علایقشان باشد تا به نتیجه مطلوب برسد. بالاخره این قشر آینده سازان هستند، همین نوجوانان امروز هستند که در آینده جامعه را اداره خواهند کرد. اگر به این قشر به خوبی توجه نشود و این افراد به خوبی پرورش پیدا نکنند وقتی که شخصیتشان شکل گرفت اصلاح آنها ممکن نخواهد بود . موجب پشیمانی خود و اطرافیانشان خواهند شد.
- نوجوانان و جوانان عمده وقت خود را در محیط های کنترل شده و مناسبی می گذرانند، اما باید از وقت خود نهایت استفاده را بکنند تا بتوانند استعدادهای خود را پرورش بدهند و در مسیر علایقشان به غیر از تجربه حس و حال خوب، آینده خود را تضمین کنند. نوجوانان و جوانان اساساً پر شور و پر انرژی هستند و نیاز قابلیت حل مساله به علت برخوردهای اجتماعی بیشتر و متنوع تر و البته کنترل شده و مناسب افزایش می یابد. در این سن باید هدف ها و رغبت های مفید که مورد توجه جامعه و اطرافیان هستند شکل بگیرد. بنابراین اهمیت استعدادیابی نوجوانان را جدی بگیرید و مطمئن باشید که با شناخت توانایی ها و قدم برداشتن در مسیر آنها از سنین پرشور نوجوانی آینده بهتری را برایشان رقم خواهد زد.
دیدگاهتان را بنویسید