چگونه اعتماد به نفس دانش آموزان را تقویت کنیم ؟
چگونه اعتماد به نفس دانش آموزان را تقویت کنیم ?
💚هر روزه دانش آموزان برای کسب تجربیات و موفقیت وارد فضای کلاس میشوند تا بتوانند به پشرفت های زیادی دست پیدا کنند اما برخی از دانش آموزان چون دارای عزت نفس پایین تری هستن نیازهای روزانه مدرسه و کلاس درس برایشان اضطراب آور است و ممکن است دچار ناامیدی شوند و توانایی خود را از دست بدهند و در تمام طول روز که در مدرسه هستند دچار استرس و اضطراب شوند و کارایی درسی آن ها نیز هر روز پایین و پایین تر بیاید شما به عنوان یک والدین خوب و یا معلم فرصت افزایش عزت نفس در دانش اموز را دارا هستید و میتوانید آن ها تشویق کنید تا از توانایی که دارند یا موفقیت هایی که به دست می اورند احساس افتخار کنند ما در این مقاله برای کمک به شما معلم یا والدین عزیز راهکارهایی ارائه میدهیم و شما را در این امر مهم راهنما خواهیم بود لطفا با ما همراه باشید 💚
افزایش اعتماد به نفس در دانش آموزان
احساس اعتماد به ویژگی ها و توانایی و قضاوت فرد را اعتماد به نفس می گویند یعنی فرد یک دید خیلی متعادل نسبت به خود دارد مثلا در خود دانش اموز باید این احساس را ایجاد کرد که هم ایرادات خود را بشناسد و هم به توانایی های خود اعتماد و افتخار کند و آن ها را بیشتر تقویت کند
بیشتر کودکان در مورد خود احساس خیلی خوبی دارند و این میتواند احساس اعتماد به نفس سالم باشد و میدانند که باید دیگران به آن ها احترام بگذارند و اهمیت این موضوع را نباید فراموش کنیم چون اعتماد به نفس یعنی رسین به خوشبختی و احساس رضایت از زندگی
راهکارهای افزایش اعتماد به نفس در دانش آموزان :
- سعی کنید در هنگام انجام هرگونه فعالیت اجرایی، حرف دانش آموزان را قطع نکنید.
- البته غلطهای املایی آنها باید به خوبی بررسی و اصلاح شوند. اما سعی کنید این کار را با تشویق آنها و با آرامش کامل انجام دهید تا دانش آموز احساس ضعف و خود کم بینی نکند بلکه در صدد رفع اشکال بربیاید در صورتی که اعتماد به نفسش خدشهدار نشود.
- به دانش آموزان فرصت موفق شدن دهید. البته، بیشتر دانش آموزان مهارتهای زبانی ضعیفی دارند و معلم یا مربی نباید روی نقاط ضعف دانش آموز تمرکز کند. درعوض، سعی کنید بر نقاط قوت و تواناییهای آنها تاکید کنید، تا اعتماد به نفس آنها افزایش یابد.
- هر دانش آموز چیزی را میداند که شما نمیدانید، بنابراین حتی گاهی از او راهنمایی بخواهید و اجازه دهید به شما کمک کند تا به خودباوری برسد و به خودش و قابلیتهایش ایمان بیاورد. این کار باعث افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس بیشتر آنها میشود.
- باید از خودمان شناخت خوبی داشته باشیم نقاط ضعف و توانایی ها و کمبود ها را بشناسیم و میتوانیم بگوییم در این صورت است که اعتماد به نفس داریم و خودمان را همانگونه که هستیم باور داریم و حتی قبول داریم پس اگر در کاری موفق شدیم و حتی شکست خوردیم این حس را دلیل قوت و ضعفمون ندونیم و همه افراد در دنیا افزایش اعتماد به نفس می خواهند و میخواهند راه رسیدن به موفقیت را هموارتر کنند و خیلی زودتر به اهدافشون برسند
- گاهیاوقات دانشآموزان در مواجهه با چالشهای درسی، دچار ترس و استرس میشوند و این عامل سبب پایین آمدن اعتماد به نفس آنها میشود. نبود پشتکار و اعتماد به نفس کافی، روحیهی تلاش مضاعف و ایجاد افکار مثبت را از آنها میگیرد و درنتیجه، عملکرد آنها مناسب نخواهد بود. پس باید ریشهی این ترسها و استرسها را شناخت و با استفاده از راهکارهای مناسب بر آنها غلبه کرد.
- ما باید فعالیت های دانش اموزان را در زمینه ای طراحی کنیم که بتوانند خیلی زودتر به موفقیت برسند و استعدادشان شکوفا شود و احساس مثبت در ان ها روز به روز بیشتر شود از تکنیکهای تفکیک و جداسازی استفاده کنید تا دانشآموزان بیشتری را جذب کنید. پس موفقیت ، موفقیت بیشتر به همراه دارد
- به دانشآموزان کمک کنید که ارتباط بین تلاش و موفقیت را درک کنند. گاهیاوقات دانشآموزانی که پشتکار کمتری دارند، معتقد هستند که دانشآموزان خوب به نوعی باهوشتر از آنها هستند یا آن تکلیف برای دانشآموزان خوب، آسانتر از آن چیزی است که اینها فکر میکنند. یادگرفتن این نکته که هر کسی نیاز دارد که سخت تلاش کند، میتواند به برخی از دانشآموزان بینش عمیقتری بدهد.
- تکالیف طولانی را به بخشهای کوچکتر و قابل مدیریت تقسیم کنید تا دانشآموزان با فکر به یک تکلیف طولانی، دستپاچه نشوند.
هر واحد درسی یا حتی یک تمرین کوچک را از جایی شروع کنید که آسانتر است. اگر دانشآموز ببیند که میتواند مسأله را حل کند و به کار خود ادامه دهد، کمتر دچار ترس و اضطراب میشود. - به دانشآموزان بگویید اهداف معقولی برای خود تعیین کنند و برای رسیدن به آنها تلاش کنند. زمانیکه دانشآموزان در راستای رسیدن به هدفی شخصی تلاش کنند، علاقهی خاصی به کار خود پیدا میکنند.
به دانشآموزان یاد بدهید که کار آنها همیشه نباید عالی و بدون نقص باشد تا مورد قبول شما و معلمان قرار گیرد. گاهیاوقات «خوب» واقعا به اندازهی کافی خوب است! - باید با دانشآموزان در بحثهای کوتاه کلاسی، اندیشهها و سایر گفتگوهای اشتراکی کار شود تا این اعتقاد در آنها نهادینه شود.
تحسینهای مکرر و حتی تشویق زیاد، بیشتر از تصحیح اشتباهات دانشآموزان با خشونت، میتواند آنها را برسر انجام تکالیف خود بنشاند.
به دانشآموزان یاد بدهید که چگونه زمان دقیق مورد نیاز را برای انجام و تکمیل تکلیف خود تخمین بزنند. دانشآموزانی که فکر میکنند انجام تکالیفشان ساعتها زمان میبرد، نسبت به آن دسته از دانشآموزانی که میدانند انجام تکالیف، زمان کوتاهی نیاز دارد، تمایل بیشتری به ترک کار خود دارند.
اعتماد به نفس چیست ؟
یک جور فکر مثبت درباره خودتان و یا تواناییتان داشته باشید این یعنی شما اعتماد به نفس (self confidence) دارید به طور مثال یک دانش آموز در زمینه هنر و نقاشی مهارت دارد و در درون خود حس اعتماد به نفسی بالایی دارد اما ممکن است در زمینه ورزش اصلا اعتماد به نفس نداشته باشد و متاسفانه بسیاری از افراد فکر میکنند اگر در کاری موفق شدند یعنی به اعتماد به نفس رسیده اند اما اعتماد به نفس به این معناست که در خود ما باوری ایجاد شود که قبل از اینکه موفق شویم به آن باور دست پیدا کنیم پس این مسئله می تونه یکی از مهم ترین عناصر در رسیدن به موفقیت و موقعیت هایی باشه که ما می خواهیم داشته باشیم.
نشانههای اعتماد به نفس پایین
برای این که بتوانید درست تشخیص دهید که آیا دانش آموز و فرزند شما اعتماد به نفس پایینی دارد یا خیر لازم است که که اکثر نشانههایی که در ادامه به آن اشاره میکنیم را داشته باشد چرا که برخی از این نشانهها در افراد عادی نیز وجود دارد و داشتن تعداد محدودی از این نشانهها، به معنی این نیست که فرزند شما اعتماد به نفس پایینی دارد.
✳️ معمولا این افراد اغلب اوقات افسرده، مضطرب و خجالتی هستند و از جمع، کناره گیری می کنند.
✴️ ارتباط چشمی با دیگران برقرار نمی کنند و مدام به اطراف نگاه می کنند.
✳️ احساس بی ارزشی می کنند و مدام از ظاهر خود ناراضی هستند.
✴️ «نه» گفتن برایشان سخت است چرا که فکر می کنند با «نه» گفتن، دیگران دوستشان ندارند.
✳️در هنگام صحبت کردن مدام عذرخواهی می کنند و بریده بریده صحبت می کنند.
✴️ معمولا در جمعها، اظهار نظر نمیکنند و عقاید خود را هر چند صحیح، بیان نمیکنند.
✳️وقتی دیگران آنها را تایید میکنند، احساس ارزشمندی میکنند.
✴️ در زندگی خود، اهداف کم ارزش را در نظر میگیرند.
✳️توانایی بیان ویژگیهای مثبت و نقاط قوت خود را در جمع، ندارند.
✴️ هنگامی که در یک جمع بزرگ قرار میگیرند، مدام احساس ناراحتی و فشار میکنند و راحت نمینشینند.
پیشنهاد ما : شیوه هایی که افراد برای کاهش اضطراب به کار میبرند
چگونه میتوانیم اعتماد به نفس را در دانش اموزان تقویت کنیم
از آنجایی که دوران کودکی، دوران شکلگیری و زمینهساز اعتماد به نفس در سنین بالاتر است، لذا خانوادهها، معلمان و اطرافیان باید در این راه به کودک کمک کنند تا کودک بتواند تواناییها و استعدادهایش را بشناسد و ارتقا دهد. از این میان یکی از عواملی که در محیط مدرسه سبب کاهش اعتماد به نفس دانش آموزان میشود، روبرو شدن با چالشهای درسی است. در ادامه ما به شما معلمان عزیز چند نکتهی مهم دربارهی افزایش اعتماد به نفس و تشویق دانش آموزان با استعداد برای کشف تواناییهایشان را معرفی میکنیم:
✅ ایجاد ارتباط عاطفی بین معلم و دانش آموز در محیط مدرسه
شروع درس از مطالب راحت و آسان: زمانی که دانش آموز با سوالات ساده روبرو میشود و توانایی انجام را دارد، اعتماد به نفس او برای حل سوالات بعدی بالا میرود.
☑️ تقسیم تکالیف طولانی به چند قسمت کوتاه:
زمانی که دانش آموز با یک تکلیف طولانی روبروست بدون شک دستپاچه میشود.
✅ گروهبندی دانش آموزان کلاس:
زمانی که در گروه قرار گرفته و هر کدام حتی بخش کوچکی از تکلیف را بر عهده میگیرند، مطمئنأ عملکرد بهتری ارائه میدهند. گاهی دانش آموز از روند صحیح حل مسئله مطمئن نیست و تشکیل گروهها و ارائهی راه حل همگانی به نوعی حمایت برای او تلقی میشود.
☑️ موفقیت، موفقیت میآورد:
معلمان سعی کنند از قسمتهایی که فکر میکنند دانش آموز میتواند در آن بیشتر بدرخشد، فعالیتهایی را طراحی کنند چرا که با این کار به دانش آموز حس مثبت منتقل میشود.
✅ درک بین تلاش و موفقیت:
به دانش آموزان کمک کنید تا ارتباط بین تلاش و موفقیت را درک کنند. برخی از دانش آموزان که پشتکار کمتری دارند فکر میکنند که بعضی سوالات برای دانش آموزان باهوش خیلی راحتتر از آنهاست. در حالی که آنها باید یاد بگیرند که هر کسی باید تلاش کند.
☑️ ایجاد هدف:
معلم باید به دانش آموز هدف بدهد مثلأ به او بگوید که برای خود هدف معقول تعیین کن و برای رسیدن به آن تلاش کن. زمانی که دانش آموز برای خود هدف تعیین میکند برای رسیدن به آن تلاش میکند و علاقهی خاصی برای به دست آوردن آن هدف پیدا خواهد کرد.
یادگیری باید هدفی روشن داشته باشد: دانش آموز اگر بداند که با یاد گرفتن یک موضوع، چه چیز بزرگتری در برابر اوست بدون شک نسبت به یادگیری مشتاقتر خواهد بود.
✅ پاسخدهی در زمان مشخص:
هنگامی که دانش آموز در حال انجام تکالیفش به صورت انفرادی است، معلم به او بگوید که سوالات خود را در گوشهی برگه یادداشت کند و در انتها، آنها را بپرسد.
☑️ بینقص بودن:
دانش آموزان باید بدانند که همیشه نباید کارشان عالی و بینقص باشد تا مورد تایید و تشویق معلمان، قرار گیرند. گاهی خوب بودن نیز به اندازهی کافی خوب و مورد تایید است.
✅ بررسی تکالیف دوستان:
سپردن بررسی تکالیف دوستان و همکلاسیها به یکدیگر در افزایش اعتماد به نفس دانش آموزان بسیار مؤثر است.
☑️ تشویق زیاد:
تشویق و تحسین مکرر حتی به اندازهی زیاد، تاثیر مثبت و بیشتری بر روی دانش آموز دارد تا تصحیح اشتباهات دانش آموز با خشونت.
✅ تعیین زمان برای انجام تکالیف:
گاهی لازم است، معلم به دانش آموز یاد دهد که چگونه زمان دقیق مورد نیاز برای انجام تکالیفش را تخمین بزند.
☑️ توصیههای مثبت از طرف دانش آموزان بزرگتر:
معمولأ دانش آموزان بزرگتری که در درسی مهارت دارند، گزینهی خوبی برای نصیحت و توصیههای درسی برای دیگر دانش آموزان هستند چرا که معمولأ افراد از کسانی که تقریبأ همسن آنها هستند بیشتر حرف شنویی دارند.
✅ تسلط بر درس فعلی:
معلمان باید مطمئن شوند که دانشآموزان قبل از رفتن به موضوع بعدی، به اندازهی کافی روی مبحث فعلی تمرین انجام دادهاند و آن را یا گرفته اند.
☑️ تمرکز بر روی نقاط قوت:
معلمان باید با دانشآموزان کار کنند تا آنها بتوانند ضمن شناسایی نقاط قوت خود، روی آنها تمرکز کنند. زمانیکه دانشآموزان متوجه شوند که چه چیزی را درست انجام میدهند و کدام تکنیکهای مطالعه ی فردی برای آنها کارگشا است، میتوانند از این تکنیکها و نقاط قوت خود استفاده کنند و سریعتر و کارآمدتر عمل کنند.
اگر اعتماد به نفس پایینی دارید لطفا این ویدئو را با دقت تماشا کنید تا نکات منفی و نقاط ضعف خود را در این زمینه پیدا کنید و برای بهبود عملکرد خود راهی به جلو داشته باشید
تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس دانش آموزان
این دو مقوله با یکدیگر تفاوت دارند اما میتوان گفت در بسیاری از موارد عزت نفس و اعتماد به نفس شبیه همدیگر هستند درواقع اعتماد به نفس میتواند زیرمجموعه عزت نفس باشد ، عزت نفس یعنی یک فرد در درون خود نیرویی را حس میکند که اگر این نیرو را نداشته باشد مشکلات فکری و رفتاری زیادی در خود پیدا میکند و ممکن است در شکست یا موفقیت در ان کار تاثیر منفی بگذارد دانش اموزان نسبت به خود شناختی دارند و خود را در خلوت و تنهایی سرزنش میکنند یا قضاوت میکنند و یا به بررسی افکارشان می پردازند و این امر تاثیر زیادی بر عزت نفس ان ها دارد و در واقع عزت نفسشان بخشی از این شناخت محسوب میشود
به نظر شما برای موفق شدن، استعداد مهم تر است یا تلاش ؟
وقتی دانش آموز دچار کمبود عزت نفس میشه، به جای در نظر گرفتن شرایطی که امروز داره و مقایسه وضعیت الآنش با گذشته خودش، مشغول مقایسه خودش با دیگران میشه. در حالی که ما از شرایط دیگران اطلاع درستی نداریم و نمی تونیم قضاوت کنیم و شرایط خودمون رو با اون ها مقایسه کنیم. این دانش آموز می تونه نمرات این ماهش رو با نمرات ماه های گذشته خودش مقایسه کنه. اما نباید نمراتش رو با سایر دانش آموزان مقایسه کنه. ما باید بدونیم که شرایط افراد یکسان نیست.
پیشنهاد ما : چگونه استرس و اضطراب را از خود دور کنیم
چگونه اعتماد به نفس دانش آموزان را تقویت کردم؟
به دانش آموزان کمک کنید تا خودشان را همانطور که هستند، بپذیرند. فرزند خود را تشویق کنید تا نقاط قوت و ضعف خود را از موضع خودپسندی و پذیرش خود بررسی کند. به او بیاموزید که میتواند نقاط ضعف خود را برطرف کند، بدون اینکه بیش از حد به او انتقاد کنید به او بگویید که ارزش وجودی او به موفقیت یا شکست او بستگی ندارد.
کمی وقت بگذارید تا با فرزندتان بنشینید و لیستی از موفقیتهایی که او تابحال در زندگی به دست آورده است تهیه کنید. مهم نیست که موفقیتهای او چقدر کوچک یا بزرگ باشد.
ایجاد این لیست به او کمک میکند تا احساس موفقیت و اعتماد به نفس بیشتری پیدا کند. همچنین به او انرژی مثبتی میدهد که وقتی دچار عقب گرد یا شکست میشود، به دستاوردهای مثبتش در گذشته نگاه کند و انرژی مضاعف بگیرد.
به کودک خود بیاموزید که برای بهبود مهارتها یا رفع نقاط ضعف، اهداف کوچک برای خود تعیین کند. برداشتن گامهای کوچک میتواند، دلهره و اضطراب حل مشکلات بزرگتر را آسان کند.
بودن در کنار افراد منتقد و قضاوت کننده میتواند بر احساس کودکان در مورد خودشان تاثیر منفی بگذارد. به کودک خود کمک کنید تا خود را با یادآوری و تکرار تجربیات مثبت محاصره کند تا اعتماد به نفس خود را تقویت کند.
تنظیم یک برنامه برای پاداش دادن به دانش آموزان میتواند برای تقویت اعتماد به نفس کودک مفید باشد. هدیه دادن و تشویق کردن دانش آموز میتواند یک امتحان دشوار را بسیار سرگرم کننده و شیرین جلوه دهد. تعریف و تمجید از دانش آموزان شما میتواند به عنوان یک پاداش برای تقویت اعتماد به نفس نیز باشد.
سخن پایانی :
هیچگاه از این موضوع غافل نباشید که باید دست از مقایسه کردن بردارید و برای فرزند خود یا اگر دبیر هستید برای دانش اموز خود وقت بگذارید و برای داشتن اعتماد به نفسشان تلاش کنید چون این موضوع در بین بزرگسالان هم بیشتر است به دلیل اینکه در کودکی این موضوع حل نشده باقی مانده است حتی در خود بزرگترها نیز این موضوع به وضوح مشاهده میشود
اهمیت اعتماد به نفس در دانش آموزان، به ویژه دختران را نباید دست کم گرفت. احساس اعتماد به نفس سالم برای کودک شما لازم است تا مهارتهای اجتماعی خود را رشد دهد، مقاومت بیشتری در برابر مشکلات درس و مدرسه داشته باشد و از تواناییهای بالقوه خود در داخل و خارج از کلاس استفاده کند.
دیدگاهتان را بنویسید