ویژگی افرادی که عزت نفس پایینی دارند چیست
ویژگی افرادی که عزت نفس پایینی دارند چیست
چطور تشخیص دهیم عزت نفسمان پایین است؟
1) انتقاد زیاد از دیگران و قضاوتهای افراطی: از ویژگی افراد با عزت نفس پایین این است که این افراد معمولاً روی همه یک عیب و ایرادی میگذارند. مثلاً در یک عروسی به لباس همه یک گیری میدهند. مدام در حال گله، شکایت، غر، اندوه و بهانهجویی هستند. قضاوتهای تند و سیاهسفید دارند. مثلاً می گوید: «همه گرگاند! به برادر خودت هم رحم نکن!»
کافی است دوستی که 10 سال به آن ها خدمت ارائه میداده یک اشتباه کند تا کلاً او را کنار بگذارند. از نگاه این افراد همه دزدند، همه گرگند، همه بیشعورند، اکثراً هم نمی فهمند! مدام دارد برچسب میزند، قضاوت میکند و انتقاد میکند.
2) برداشت منفی از همه رفتارها و بدبینی: معمولاً بدترین حالت ممکن را در نظر میگیرند. مثلاً به دوستش زنگ میزند و طرف جواب نمیدهد. حالا میگوید: «بیا! می دونم جواب همه رو میده ها! نمی دونم با من چه مشکلی داره!» حالا ممکن است طرف الآن گوشیاش را ندیده. اما اینگونه افراد معمولاً بدبین هستند و حالات منفی را برداشت میکند. حتی ممکن است کسی از آنها تعریف کند و فکر کنند طرف دارد مسخرهشان میکند! پس بدترین حالت را در رفتارها و حرف دیگران برداشت میکنند و به نیت اکثر افراد شک دارند.
3) مقایسه دائمی خود با دیگران: ویژگی افراد با عزت نفس پایین میتواند این باشد که حتی مقایسههای بیربط انجام میدهند! مثلاً نجار است اما خودش را با خیاطها مقایسه میکند! و در همهجا در حال محاسبه است: «خب این چقدر درمیاره؟!» ماشینش را با ماشین دیگران، خانهاش را با خانه دیگران و کلاً خودش را با دیگران دائم مقایسه میکند. چه در فامیل چه در محیط کار.
حتی طرف خودش را با بچهاش مقایسه میکند! وقتی آدمی از بچه اش تعریف میکند نمیتواند تحملکند و میگوید: «خب می دونی من چه امکاناتی به این دادم؟! این امکانات رو به من میدادن الآن بیل گیتس شده بودم والا!» پس معیار خوشبختی و بدبختیاش همین میشود که نسبت به دیگران پول کمتری دارد یا بیشتر؟ سفر خارجی بیشتری رفته یا کمتر؟
4) طلبکار بودن و افراطوتفریط در استفاده از قدرت: به یک گارسن در رستوران هم دوست داره یک اُرد و دستور اضافهای بدهد! قدرت در دست افراد دارای عزت نفس پایین مثل یک چاقو در دست بچه است. کمی که پُستش بالا برود پاییندستیها را اذیت میکند! یا مثلاً ظهر با همسرش دعوا میکند و فحش میدهد، شب میآید یکهو مهربان میشود! یا از اینطرف پشتبام میافتد یا از آن طرف.
و همچنین آدمهایی که همیشه از دیگران طلبکارند. یک لیست بلندبالا دارند و از همه انتظار دارند که سرویسهای مختلفی ارائه دهند. مدام منتظر دیگران هستند و اگر یک کار کوچک برای کسی انجام دهند مدام منت میگذارند و طلبکارانه برخورد میکند، اما لطف و عنایت دیگران را زود فراموش میکنند.
5) نیازمند تأیید دیگران: از انتخاب یک لباس تا انتخاب رشته، انتخاب همسر و… این افراد نیاز به تأیید دیگران دارند. احتمالاً یک نفر را با خود به لباسفروشی میبرند و یا اگر تنها هم باشند تصویر دیگران در ذهنشان میآید. «اینو بخرم مامانم چی میگه؟ دوستم چی میگه؟ فلانی چی میگه؟!» و خلاصه که به خاطر این نیاز به تأیید، معمولاً در مسیرهایی قرار میگیرند که خیلی انتخاب خودشان نیست.
6) عدم توانایی تغییر باور (اصرار روی مواضع): فرقی نمیکند که در چه حیطهای باشد. مرغشان یک پا دارد! معمولاً یک لایه ی تعصب هم روی شک خود میکشند و هر چقدر هم برایش توضیح بدهی که مسیرش یا حرفش یا باورش اشتباه است، تندتر و مصرانه تر آن را دنبال میکند. و در زندگی اش بسیار دچار لجبازی می شود.
7) خود مقصر پنداری بیشازحد: مثلاً دارد با دوستش در خیابان پیادهروی میکنند، پایش به یکچیزی گیر میکند و تلو میخورد و ناگهان معذرتخواهی میکند! «عه!ببخشید!» خب این مسئله پیش میآید اینکه معذرتخواهی نمیخواهد.
در دعوای پدر و مادرش خود را مقصر میداند، در بد تربیت شدن برادرزادهاش خودش را مقصر میداند، در شرایط اجتماعی و فردی، در سوراخ شدن لایه اوزون! و … بیشازحد خودش را مقصر میپندارد. درحالیکه ممکن است برخی موارد اصلاً و ابداً ربطی به او نداشته باشد و یا اصلاً اشتباهی نبوده که معذرتخواهی نیاز داشته باشد.
8) دگر مقصر پنداری بیشازحد: در اینکه در تحصیل مردود میشده تقصیر ندارد، در انتخاب رشته و شغل هم همینطور، در ماجرای عشقی و ازدواج هم که گولخورده(!) و اینکه پولی ندارد هم یا به خاطر ضعف پدرش است یا دیگران دزدند! خلاصه که همیشه دیگران مقصرند و ایشان هیچگونه اشتباهی در زندگی مرتکب نشده. و تازه اگر مثلاً در انگلیس به دنیا آمده بود قدرش را میدانستند و مجسمهاش را میساختند!این مورد نیز از ویژگیهای افراد با عزت نفس پایین است.
9) عدم تحمل رشد و پیشرفت دیگران: حسادت در این افراد که دارای عزت نفس پایینی هستند ،در حد اعلای خودش یافت میشود! چشمِ دیدن رشد و ترقی دیگران را ندارند. بنابراین ممکن است زیرآبشان را بزنند تا کوتاه شوند. چرا؟ چون خودشان حال بلند شدن ندارند. ممکن است بسیار هم موفق باشند ولی مدام پول و انرژی خرج کنند برای زمین زدن دیگران. خلاصه از دیدن رشد دیگران بیشتر از اینکه خوشحال شوند حالشان گرفته میشود.
10) خجالت، شرم و احساس گناه: یک شرم و احساس گناه سازنده داریم که موجب توبه و بازگشت میشود. اما یکسری احساس شرمها و گناهها بیخود و فقط خراب کننده ی عزتنفس است. فرد درباره ی خودش دچار پیشداوری منفی است. درنتیجه خجالتی است و حرف نمیزند. در دلش میگوید الآن این را بگویم ضایع است، فلانی چه میگوید؟ اصلاً شاید حرف مسخرهای باشد! و خلاصه آنقدر پیشداوری منفی دارد که خجالت باعث میشود اصلاً نتواند جایی ابراز وجود کند.
عوارض نداشتن عزت نفس
گر نگاهی عمیق و دقیق به زندگی و عادتهای خود بیندازید، شاید متوجه جای خالی عزت نفس در زندگی خود شوید، اما دانستن این مسئله اولین گام برای بهبود عزت نفس و دستیابی به قدرت درونی خودتان است تا بتوانید زندگی خود را شادتر کنید.
۱. شما حتی برای زنده بودن خود هم معذرتخواهی میکنید
- اگر کسی در خیابان به شما تنه بزند، آیا شما از او معذرتخواهی میکنید؟ افرادی که عزت نفس پایینی دارند معمولا خود را مقصر میدانند و برای خودشان بهاندازهی کافی ارزش قائل نیستند و تقصیر تمام مشکلات و مسائل را به گردن میگیرند.
✳️پیشنهاد: وقتی که میخواهید معذرتخواهی کنید، به خودتان تذکر دهید که معذرتخواهی شما بیجاست و شما اشتباهی مرتکب نشدهاید. مسلما در مواردی که واقعا مقصر هستید، عذرخواهی صحیح نشانهی پذیرش اشتباه و بلوغ اجتماعی شماست.
۲. از نظر شما همهچیز به شانس بستگی دارد
- چقدر به شانس اعتقاد دارید؟ آیا دلیل همهی موفقیت ها و اتقافات خوب زندگیتان را، فقط شانس یا لطف الهی میدانید؟ یا حتی کمی فراتر رفته و گاهی فکر میکنید که لیاقت کسب موقعیتهای خوب فعلیتان را نداشتهاید و فقط شانس آوردهاید؟ واقعیت این است که موفقیتهای شما حاصل دسترنج و تلاش شما هستند. هوش، استعداد و شخصیت شما نقش مهمی در پیشرفت شما بازی میکنند و انکار نقش خودتان در پیشرفتهایتان یعنی اینکه شما در مورد خودتان معقول و صادقانه قضاوت نمیکنید. این مسئله، خود را به صورت نپذیرفتن تعریف و تمجید یا انتقاد از دیگران نیز نشان میدهد.
✳️پیشنهاد: تمرین کنید تا وقتی کسی از شما تعریف میکند بهجای رد کردن این تعریف، فقط از او تشکر کنید. چه اشکالی دارد که دیگران بدانند شما واقعا توانا و در کاری که انجام میدهید، فوقالعاده هستید.
۳. چیزهایی میخرید که واقعا به آنها نیازی ندارید
- آیا هنگام خرید لباس یا لوازم دکوری منزل، دائما به اینکه دیگران چه نظری در مورد خرید شما خواهند داشت، فکر میکنید؟
- یا حتی بدتر، آیا رشتهی تحصیلی شما رشتهی موردتأیید و علاقهی والدین شماست یا رشتهای را انتخاب کردهاید که به رؤیاهای شما نزدیکتر است؟ مقایسهی خودتان با افراد دیگر و زندگی برای گرفتن تأیید دیگران، قاتل عزت نفس و مانع سرسخت شما برای لذت بردن از زندگی است.
✳️پیشنهاد: دست از مقایسهی خود با دیگران بردارید. اگر این کار برایتان سخت است، برنامهی «از آلیس بپرس» دانشگاه کلمبیا پیشنهاد میکند که روی شباهتهای خود با دیگران تمرکز کنید.
۴. خودتان را پنهان میکنید
- آیا مردن را به هماتاق بودن با کسی که از شما متنفر است، ترجیح میدهید؟ آیا عقاید خود را نادیده میگیرید و اظهارنظر نمیکنید تا مبادا دیگران از شما بدشان بیاید؟ دوری از بحث و تأیید بیمورد نظرات دیگران برای خوشایند آنها، نشانهی عزت نفس پایین است.
✳️پیشنهاد: باور کنید که نظر و عقیدهی شما مهم و محترم است و دائم خودتان و نحوهی زندگیتان را برای خود زیرسؤال نبرید.
۵. یک عادت عجیب و غیرعادی دارید
- شاید به کندن زخم یا جویدن ناخن عادت داشته باشید یا اینکه نسبت به موهای زائد بدن و صورتتان بیشازحد حساس باشید. این مشکل خودآزاری عصبی نام دارد و در افرادی که اضطراب یا عزت نفس پایین دارند، بسیار دیده میشود. این رفتارها یک مکانیسم مقابله با احساسات ناراحتکننده هستند.
✳️پیشنهاد: احساسات خود را بنویسید و برای رهایی از آنها راه دیگری بیابید. در موارد حاد، بهتر از است از یک رواندرمانگر کمک بگیرید.
۶. از کسی متنفرید اما او را به تمام مهمانیهایتان دعوت میکنید
- افراد با عزت نفس پایین معمولا بیشازحد درگیر و نگران نظر دیگران هستند. این افراد بهصورت افراطی بهدنبال حفظ صلح هستند. شاید تحمل کسی که از شما نفرت دارد در کنار خودتان آسانتر از مقابله با رفتار نادرست آن فرد یا حذف او از زندگیتان بهنظر برسد.
✳️پیشنهاد: برخی ماجراها را بیش از آنچه هستند برای خودتان بزرگ نکنید. فکر نکنید که همه برای ابد از شما متنفر خواهند شد و دوستی برایتان نخواهد ماند. دعوت نکردن کسی که با او راحت نیستید به مهمانی، فاجعهی بزرگی نیست. خیلی ساده، او را دعوت نکنید.
۷. بیشتر از دوران کودکیتان چرت میزنید
- عزت نفس پایین عوارض و تأثیرات منفی زیادی مثل خستگی روی فیزیک بدن دارد. زمانی که کارهای زیادی برای انجام دادن دارید، خواب یک روش فرار به حساب میآید. تمایل افراطی به خواب ممکن است از نشانه های افسردگی باشد.
✳️پیشنهاد: با یک مشاور صحبت کنید تا اثرات منفی عزت نفس پایین را در زندگی خود به حداقل برسانید. همچنین میتوانید با تغذیه مناسب، خواب کافی در شب و ورزش، انرژی خود را افزایش دهید.
۸. در روابط زناشویی عجول هستید
- ممکن است این رفتار شما نشانهای از نداشتن اعتماد به نفس باشد، چراکه پیش خود فکر میکنید همسرتان لذت چندانی از بودن با شما نمیبرد. افراد با عزت نفس پایین معمولا روابط عجولانهای دارند و بهدلیل اینکه احساس خوبی نسبت به خودشان ندارند، آنطور که باید با شریکشان راحت نیستند.
✳️پیشنهاد: با همسرتان بدون رودربایستی، در مورد انتظاراتش صحبت کنید و از علایق و نظرات او مطلع شوید.
۹. بیدلیل تلفن همراه خود را چک میکنید
- آیا زمانی که در یک مهمانی تنها میمانید، بهجای صحبت با اطرافیان، سراغ گوشی خود میروید و مدام پیامهای خود را چک میکنید؟ شاید حوصلهتان سررفته باشد یا اینکه آنقدری اعتماد به نفس ندارید که بدانید دیگران مشتاق صحبت با شما هستند و از صحبت با شما خسته نمیشوند. ضعف مهارتهای اجتماعی از نشانههای بارز نداشتن عزت نفس است.
✳️پیشنهاد: در مهمانی بهدنبال افراد آشنا بگردید یا کنار کسانی بنشینید که برای صحبت با آنها راحت هستید. کسانی را برای همصحبتی پیدا کنید که مثل شما تنها هستند. میتوانید در بحثهای گروهی شرکت کنید؛ شرکت در چنین جمعهایی معمولا آسانتر از صحبت تنها و رودررو با یک فرد خاص است.
۱۰. دروغهای عجیب و احمقانه میگویید
- شاید دوست دارید اوضاع را آرام نگه دارید یا گاهی حقیقت به نظرتان چندان جالب نیست و ترجیح میدهید کمی دروغ مصلحتی به آن اضافه کنید و بعد از آن بهاحتمال زیاد خودتان را بهخاطر دروغی که گفتهاید سرزنش میکنید. طبق مطالعات، این مورد رفتاری رایج در افرادی است که عزت نفس پایینی دارند. این افراد معمولا برای گرفتن تأیید دیگران، خود واقعیشان را پنهان میکنند و دست به تظاهر میزنند.
✳️پیشنهاد: شجاعانه عین حقیقت را بگویید و خودتان باشید، در اینصورت دیگران از شما متنفر نخواهند شد. چهبسا حقیقتگویی و صداقت شما، باعث افزایش محبوبیت شما شود.
۱۱. نمیتوانید غذا انتخاب کنید
- «چی میل داری؟ نمیدونم هرچی شما سفارش بدی!»، سناریوی رایجی است که طرف دوم آن معمولا فردی است که بهدلیل عزت نفس پایین از اتخاذ سادهترین تصمیمها نیز ترس و ابا دارد. چنین افرادی بعد از اینکه در مورد مسئلهای تصمیم میگیرند ممکن است بارها و بارها تصمیم خود را تغییر بدهند.
✳️پیشنهاد: با قاطعیت به خودتان بگویید «دنیا به آخر نمیرسد اگر فردی که همراه من است غذای موردنظر من را دوست نداشته باشد.»
پیشنهاد ما : علت استرس و اضطراب بی دلیل چیست
افراد با عزت نفس پایین چه ویژگیهایی دارند؟
افکاری وجود دارند که عزت نفس شما را تا حد زیادی پایین میآورند اما شما میتوانید با انجام کارهای ساده، از این افکار دوری کنید و راهی برای درمان عزت نفس پایین بیابید.
مطالعات نشان میدهد که عزت نفس پایین و تصویر ضعیف از خودمان باعث مشکلات زیادی برایمان میشود و میتواند همهچیز را تحتتأثیر قرار دهد. در ادامه، رایجترین دلایل عزت نفس پایین را بررسی میکنیم و برای مقابله با آنها و درمان عزت نفس پایین راهحلهایی ارائه میکنیم.
🔺از خودتان متنفر هستید
- برای همه ما پیش میآید که گاهی چیزی که هستیم را دوست نداریم و از افکار و رفتارمان متنفر هستیم. این یکی از مهمترین و شناختهشدهترین علائم عزت نفس پایین است. تنفر از خود با ویژگیهایی مانند احساس خشم و ناامیدی از خود و ناتوانی در بخشیدن حتی کوچکترین اشتباهاتتان مشخص میشود.برای درمان عزت نفس پایین و مقابله با تنفر از خود، موارد زیر را انجام بدهید: گفتوگوی درونی منفی را با خودتان تغییر دهید، چراکه سوخت اصلی را برای نفرت از خود فراهم میکند. درنتیجه گام اول این است که صدای درون سرتان را خاموش کنید و بهشکلی آگاهانه به همه افکار منفی که به ذهنتان میآید، پاسخهای مثبت بدهید.
- چه لزومی دارد که بدترین منتقد خود باشید؟ اگر این حرفها را به بهترین دوستان خود نمیزنید، پس به خودتان هم از این قبیل حرفها نزنید. خودتان را بهخاطر اشتباهاتتان ببخشید. هیچکس در همهچیز خوب یا بد نیست. انجام کارهایی که ممکن است باعث پشیمانیتان شود، به این معنا نیست که شما فردی تنفربرانگیز هستید؛ همچنانکه انجام برخی کارهای خوب، شما را به فردی فوقالعاده تبدیل نمیکند. باورهای منفی نسبت به خودتان را بهچالش بکشید. ممکن است احساس بدی که به خودتان دارید، مربوط به گذشته باشد و از افراد دیگر یا همکارانتان به شما سرایت کرده باشد. از اینکه سناریوی زندگیتان را بازنویسی کنید، ترسی نداشته باشید؛ این زندگی خودتان است.
🔻می خواهید که در همهچیز بینقص باشید
- کمال گرایی یکی از مخربترین جنبههای عزت نفس پایین است. کمالگرا فردی است که با احساس شکست همیشگی زندگی میکند، زیرا با داشتن هر موفقیت چشمگیری، باز هم احساس میکند که بهاندازه کافی خوب نبوده است. انتظارات واقعبینانه از خودتان داشته باشید. آگاهانه به این فکر کنید که اهداف شما چقدر واقعبینانه و منطقی هستند و پیش از تلاش برای آنها، بهیاد داشته باشید که زندگی همیشه عالی نیست. توجه داشته باشید که تفاوت زیادی میان «شکستخوردن در چیزی» و «فردی بازندهبودن» وجود دارد. این دو را باهم اشتباه نگیرید. خود را بهخاطر مشکلات کوچک ناراحت نکنید. افراد کمالگرا تمایل دارند که مشکلات بسیار کوچک را نیز تحلیل کنند. آنها فراموش میکنند که باید به تصویر کلانتر توجه کنند و به آن افتخار کنند.
🔺فکر میکنید چیزی برای عرضه ندارید
- ممکن است همه ما در دوره مختلف زندگی به تواناییهایمان شک کنیم. اما اگر باور داشته باشید که به اندازه افراد دیگر ارزشمند نیستید، عمیقا احساس «بیمصرفی» خواهید کرد. اگر این احساس برای شما آشنا است، باید توجه داشته باشید که احساس ارزشمندی چیزی نیست که دیگران بتوانند به شما بدهند، بلکه خودتان باید آن را بسازید.بپذیرید که همه ما استعدادهای خاص خودمان را داریم و باید به استعدادهای خودمان افتخار کنیم تا به این باور برسیم که افراد ارزشمندی هستیم.
- دیگر به این فکر نکنید که دیگران بهتر از شما هستند. اگرچه فکر کردن به تواناییهای دیگران اشکالی ندارد، ترجمهکردن آن به «بهتر بودن آنها نسبت به شما» غیرعقلانی است. ویژگیهای دیگران را تحسین کنید اما خودتان را در برابر آنها دستکم نگیرید. توجه داشته باشید که ما به دیگران یاد میدهیم چگونه با ما رفتار کنند. تلاش کنید خود را همچون فردی نشان دهید که دیدگاههایش بهاندازه دیگران معتبر است. بعد شاهد افزایش عزت نفس خود خواهید بود.
🔻بیشازحد حساس هستید
- آیا شما هم نشانه های فرد حساس را دارید؟ حساسیت بیشازحد یکی از دردناکترین جنبههای عزت نفس پایین است. اگر از انتقاد عصبانی میشوید یا با هر حرف مستقیمی احساس نابودی میکنید، مهم است که از میزان حساسیت خود بکاهید. به فکر درمان عزت نفس پایین خود باشید و با کمک گرفتن از موارد زیر، وضعیت را تغییر دهید. به حرفی که زده میشود با دقت گوش کنید. بهاینترتیب، قبل از اینکه احساس خاصی به شما دست بدهد میتوانید ارزیابی کنید حرفی که زده میشود درست است یا خیر.
- موضع خود را حفظ کنید. اگر از شما انتقادی میشود که منصفانه نیست، بگویید که با آن مخالف هستید. فعال باشید. اگر نکته درستی در انتقاد وجود دارد سعی کنید بهجای اینکه از کوره در بروید، از آن چیزی یاد بگیرد. انتقاد سازنده دقیقا چنین چیزی است؛ این امکان را فراهم میکند که از نکته ذکرشده استفاده کنید و خودتان را برای بهترشدن تغییر دهید.از آن بهسادگی عبور کنید. پاسخدادن مکرر به چیزی که شما را ناراحت کرده است، تنها باعث میشود که این موضوع بیشتر در ذهن شما جا بگیرد؛ چیزی که هیچ کمکی به شما نمیکند.
🔺مضطرب و نگران هستید
- ترس و باور به اینکه شما قدرت کافی را برای تغییر چیزی ندارید به شکلی انکارناپذیر با عزت نفس پایین در ارتباط است. برای درمان عزت نفس پایین و مقابله با این ترس، میتوانید از موارد زیر کمک بگیرید. میان ترسهای واقعی و ترسهای بیاساس تمایز بگذارید. اضطراب خود را براساس واقعیتها ارزیابی کنید. برای مثال شاید فکر کنید تلاشکردن برای ارتقا بیفایده است، زیرا فکر میکنید نمیتوانید آن را بهدست بیاورید. اگر به واقعیتها نگاه کنید، این حرف چقدر درست است؟ برای اینکه اعتماد به نفس تان بیشتر شود با ترسهایتان روبهرو شوید.
🔻معمولا احساس عصبانیت میکنید
- عصبانیت احساسی طبیعی است اما هنگامیکه عزت نفس پایینی داشته باشد، میتواند مخرب باشد. هنگامیکه نسبت به خودتان افکار خوبی نداشته باشید، این باور در شما شکل میگیرد که افکار و احساسات شما برای دیگران اهمیت ندارد. این باعث خشم سرکوبشدهای در شما میشود. درنتیجه، هنگام رویارویی با چیزی ظاهرا کماهمیت خشم بسیار زیادی از خود بروز میدهید.یاد بگیرید که چگونه میتوان آرام بود. یک راه این است که احساستان را پیش از اینکه به مرحله انفجار برسید آهستهآهسته بروز بدهید.اگر راهحل بالا برای شما مناسب نیست، از موقعیتی که در آن قرار دارید، کنارهگیری کنید. چند نفس عمیق و آرام بکشید تا ضربان قلب شما کاهش پیدا کند و بدنتان به وضعیت آرامش بازگردد.
- کاری را بیشازحد انجام ندهید. افرادی که عزت نفس پایین دارند، معمولا خود را بیشازحد متعهد میکنند؛ بهطوریکه کنار آمدن با آن برایشان سخت و دشوار میشود. همچنین یکی از بزرگترین مشکلاتی که افراد با عزت نفس پایین با آن روبهرو هستند این است که احساس میکنند باید دیگران را خوشحال کنند تا دیگران آنها را دوست بدارند و به آنها احترام بگذارند. درنتیجه بسیاری از افرادی که بهدنبال خوشحالکردن دیگران هستند، درنهایت احساس میکنند که مورد سوءاستفاده قرار گرفتهاند. نه گفتن به دیگران را یاد بگیرید.
- ارزش شما به تأییدی که از دیگران میگیرید، وابسته نیست. دیگران شما را بهخاطر چیزی که هستید دوست دارند نه بهخاطر کاری که برای آنها انجام میدهید. افرادی که عزت نفس بالایی دارند، میدانند که چه زمانی باید نیازهای خودشان را در اولویت قرار دهند. برای دیگران حدودی قرار بدهید. این احساس که از شما سوءاستفاده شده، از اینجا ناشی میشود که درخواستهایی را از طرف دوستان یا خانواده قبول میکنید که از نظر خودتان قبولکردنی نبودهاند. با محدودکردن درخواستهایی که میتوانید آنها را قبول کنید، خواهید دید که عصبانیت شما کم میشود.
اگر اعتماد به نفس ندارید فقط کافی است 15 دقیقه به صحبت های دکتر هلاکویی در زمینه اعتماد به نفس گوش دهید تا زندگی شما به کلی تغییر کند
چگونه عزت نفس کودک را بالا ببریم
🔹🔹 فرزندتان را دوست داشته باشید🔹🔹
- به نظر می رسد واضح است، اما احتمالا مهم ترین چیزی است که می توانید به فرزند خود بدهید. حتی اگر شما آن را ناقص انجام دهید – چه کسی اینکار را نمی کند؟ همیشه عشق زیادی را بروز دهید.
- فرزند شما نیاز به احساس پذیرش و دوست داشتن دارد، از خانواده شروع کنید و به گروه های دیگر مانند دوستان، همکلاسی ها، تیم های ورزشی و جامعه گسترش دهید. اگر شما فریاد بزنید یا نادیده بگیرید یا اشتباه دیگر والدینی را انجام دادید، کودک خود را بغل کنید و به او بگوئید که متاسف هستید و او را دوست دارید. عشق بدون قید و شرط، پایه ای قوی برای اعتماد به نفس ایجاد می کند.
🔹🔹 جایی که لازم است او را ستایش کنید🔹🔹
- مهم است که به فرزندتان ستایش و بازخورد مثبت بدهید، زیرا بچه ها – به ویژه جوانان – آنچه را که فکر می کنید را با ارزش و دستاوردهای خود اندازه گیری می کنند ؛ اما در ستایش خود واقع بینانه باشید ؛ اگر کودکی موفق نشود یا هیچ استعدادی را در مهارت خاصی نشان ندهد، تلاش او را ستایش کنید، اما نتایج غیر واقعی را تحسین نکنید.
- به او بگویید که مشکلی نیست که نتواند همه کارها را به طور عالی انجام ده .به او بگویید که بعضی چیزها تلاش و تمرین و تکرار زیادی می خواهند و گاهی اوقات بهتر است بعد از اینکه بهترین تلاش خود را انجام دادید، حرکت کنید.
🔹🔹 به فرزندتان کمک کنید تا اهداف واقعی را تعیین کند🔹🔹
- هنگامی که کودک شما فوتبال را شروع می کند، برای او خوب است که فکر کند می تواند در نهایت به تیم المپیک برود. اما اگر او در تیم اش در دبیرستان موفق نشود و هنوز فکر کند که یک بازیکن المپیک کالیبر است، در این صورت نیاز به تمرکز بیشتر بر اهداف واقع بینانه دارد.
- فرزندتان را برای تعیین اهداف معقول و برای کمک به جلوگیری از احساس شکستش کمک کنید. برای هدف هایش، با صحبت با او، هدف های کوتاه مدت و کوچکی را نشانش دهید.
🔹🔹 عشق به خود و مثبت سخن گفتن درباره خود را مدلی برایش کنید🔹🔹
- قبل از اینکه بتوانید به فرزندتان یاد دهید که خودش را دوست داشته باشد، باید خودتان را دوست داشته باشید. شما می توانید این رفتار را با تحسین و تکریم خود در زمانی که کاری را خوب انجام داده اید، به او نشان دهید.
- چه شما یک دونده ماراتن خوب باشید، یا ارتقایی را در محل کار یا یک مهمانی شام کسب کرده باشید، موفقیت های خود را با فرزندان خود جشن بگیرید. در مورد مهارت ها و استعدادها و تلاش های لازم برای دستیابی به این دستاوردها صحبت کنید. در همان گفتگو، شما می توانید فرزند خود را از مهارت هایش و چگونگی توسعه و استفاده از آنها یادآوری کنید.
🔹🔹انعطاف پذیری را آموزش دهید🔹🔹
- هیچ وقت در همه چیز موفق نمی شود ؛ مشکلات و ناکامی ها، انتقاد و درد وجود خواهد داشت. استفاده از این موانع به عنوان تجربیات یادگیری به جای در نظر گرفتن وقایع به عنوان شکست یا ناامیدی است.
- “سعی کنید، سعی کنید، دوباره امتحان کنید”، شایسته است، به خصوص در تدریس اینکه نباید کوتاه آمد و بیخیال شد اما، این نیز مهم است که اعتقادات احساسات فرزندتان را به جای گفتن “بله، فقط تشویقش کنید” یا “نباید احساس بدی داشته باشی” مهم بدانید.
- این کمک می کند تا بچه ها یاد بگیرند که به احساسات خود اعتماد کنند و راحت تر آنها را به اشتراک بگذارند. بچه ها یاد خواهند گرفت که ناکامی ها بخش عادی از زندگی هستند و می توانند مدیریت شوند ؛ اگر فرزند شما در یک آزمون خوب نبود، به او دلداری ندهید یا به او نگویید که هرگز خوب درس نخوانده بود.
- در عوض، در مورد چگونگی انجام مراحل بعد، که می تواند اوضاع را بهتر کند صحبت کنید. هنگامی که موفق شود، برای موفقیتش به خودش افتخار خواهد کرد.
🔹🔹 استقلال و ماجراجویی را تحریک کنید🔹🔹
- بچه هایی که به خودشان اطمینان دارند مایل به انجام کارهای جدید بدون ترس از شکست هستند. در مورد کودکان جوانتر، شما باید از دور نظارت کنید. شرایطی را تنظیم کنید که در آن او بتواند کارهای خود را انجام دهد و مطمئن شود که وضعیت امن است، اما بعد فضا را به او بدهید؛
- به عنوان مثال، نشان دهید که چگونه می توان یک ساندویچ را تهیه کرد و سپس اجازه دهید که بدون کمک شما خودش انجام دهد. اکتشاف را تشویق کنید، چه این سفر به پارک جدید و یا غذاهای جدید باشد. گشت های روزانه و تعطیلات، سرگرمی های جدید، و سفر با همکلاسی ها می توانند همه افق های فرزند شما را گسترش داده و اعتماد به نفس او را برای رسیدگی به شرایط جدید افزایش دهند.
🔹🔹 ورزش و سایر فعالیت های جسمانی را تشویق کنید🔹🔹
- دیگر نه تنها پسران، بلکه ورزش به ایجاد اعتماد به نفس در دختران نیر کمک می کند ؛ آنها یاد می گیرند که می توانند تمرین کنند، پیشرفت کنند و به اهدافشان دست یابند.
- مزایای دیگر:آنها یاد می گیرند که نقاط قوت خود را تشخیص دهند، ضعف های خود را قبول یا تقویت کنند، شکست را بر عهده بگیرند، دایره دوستان خود را گسترش دهند و کار گروهی را یاد بگیرند.
- یکی دیگر از پاداش های تقویت اعتماد به نفس:یاد می گیرند که به بدن خود احترام بگذارند.
- با شیوع چاقی در میان کودکان، مهم است حتی اگر فرزند شما ورزشی را دنبال نمی کند باز هم به بدن خود احترام بگذارد. سعی کنید فعالیت بدنی خود را پیدا کنید، رقص، هنرهای رزمی، دوچرخه سواری یا پیاده روی و …
🔹🔹 پیگیری اشتیاق آنها را پشتیبانی کنید🔹🔹
- همه شخصی فرق می کند و در چیزی مهارت دارد، و هنگامی که فرزند شما آن چیزی را پیدا کند، عالی است. به عنوان یک والد، احترام و تشویق فرزندان خود را مورد توجه قرار دهید – حتی اگر آنها به شما علاقه نداشته باشند. هنگامی که آنها در انجام وظایف خود موفق شوند، فرزندتان را تحسین کنید.
- اگر استعداد فرزندان شما در گیتار زدن در یک گروه باشد، از علاقه او حمایت می کند، تا با کارهایی مانند مشق مدرسه مواجه نشود. این به این معنی نیست که شما حاکمیت را برای نوجوان خود آزاد بگذارید تا تمام شب را در گاراژ بماند، بلکه کمک کنید او به نوک قله بعدی برسد.
🔹🔹 قوانین سازگاری را تنظیم کنید🔹🔹
- بچه ها با اطمینان بیشتر می دانند که چه کسی مسئول است و انتظار چه چیزی را دارد ، حتی اگر فرزند شما فکر می کند که قوانین خیلی سخت است، اما زمانی که شما قوانین را تنظیم و پیاده سازی می کنید و می خواهید که انجام شود، او به خودش در مورد آنچه که می تواند و نمی تواند انجام دهد اعتماد دارد.
- هر خانوار قوانین متفاوتی دارد و با توجه به سن فرزند شما در طول زمان تغییر خواهد کرد. هر آنچه که در خانواده تان اتفاق می افتد، مهم است. یادگیری و انجام قوانین به کودک احساس امنیت و اعتماد به نفس می دهد.
- برای فرزندان بزرگتر، ممکن است قواعد و مسئولیت های آنها بیشتر شود اما، مهم این است که به یاد داشته باشید که شما پدر و مادر هستید نه بهترین دوست. بعضی روزها هنگامی که فرزند شما احساس فشار می کند، ممکن است قدرت و اعتماد به نفس برای گفتن ابن جمله را پیدا کنند، “نه، من نمی توانم این کار را انجام دهم.”
🔹🔹 به کودکانتان گزینه هایی را برای انتخاب بدهید🔹🔹
- دادن اختیارات به کودکان – در یک مجموعه معقول از گزینه های انتخاب شده توسط شما باعث می شود آنها احساس قدرت کنند به عنوان مثال، در صبحانه ممکن است کودک شما گزینه تخم مرغ یا پنکیک را بدهد. یادگیری انتخاب های ساده در حالی که جوان است، کمک خواهد کرد که فرزندتان برای انتخاب های سخت تر که با بزرگ شدنش مواجه می شود آماده شود.
🔹🔹 همیشه به جای او کاری انجام ندهید🔹🔹
- صبور باشید و اجازه دهید که خودش کارهایش را انجام دهد. برای مثال، ممکن است سریعتر و آسانتر باشد تا شما لباس کودک پیش دبستانی خود را بپوشانید، اما اجازه دهید که او خودش این کار را برای کمک به مهارت های جدیدش انجام دهد.
- هرچه بیشتر او را چالش های جدید دعوت کنید، بیشتر صلاحیت و اعتماد به نفس او را احساس می کنید.اجازه دهید او بداند هیچکس کامل نیست و توضیح دهید که هیچکس انتظار ندارد او بهترین باشد. مدلی که در مقابل اشتباهات و ناامیدی های فرزندتان واکنش نشان می دهید، واکنشی است که او انجام خواهد داد.
🔹🔹 عجله نکنید یا ستایش نادرستی را انجام ندهید🔹🔹
- بچه ها در تشخیص ستایش بی قید و یا تعریف بی پایه هستند. اغلب کودکتان را زیاد ستایش کنید، اما در تعریفهایتان چیز مشخصی وجود داشته باشد، وگرنه کلمات شما چیزی را تکان نخواهد داد.
- به عنوان مثال، به جای واکنش به آخرین طراحی فرزندتان، “وای، این عالی است. تو بهترین هنرمند جهان هستی”، سعی کنید چیزی شبیه این بگویید، “من واقعا دوست دارم که چگونه تمام خانواده را نقاشی کردی. تو حتی جزئیاتی مانند ریش بابا را هم کشیدی.”
🔹🔹کارهای خانوادگی مناسب را انجام دهید🔹🔹
- مسئولیت هایی را به کودکان بدهید، مانند تنظیم میز، پیاده روی سگ ها و یا بردن لباس ها برای لباسشویی. آنها احساسات شایسته خود را افزایش می دهند و مهارت های حل مسئله را در خود تقویت می کنند. بین فرزندانتان مقایسه نکنید در عوض، فردیت هر فرد و هدایای ویژه هر کدام را درک کنید.
🔹🔹 از نام های فرزندان برای ایجاد یک مزیت استفاده نکنید🔹🔹
- هرگز احساسات کودک خود را محکوم نکنید ، هنگامی که شما عصبانی هستید،کمی استراحت کوتاه انجام دهید، بنابراین چیزی نخواهید گفت که پشیمان شوید و به یاد داشته باشید، شما می توانید اقدامات کودکتان را که دوست ندارید، بدون نشان دادن حستان دوست نداشته باشید ، حتما تفاوت را به فرزندتان نشان دهید.
🔹🔹 گاهی نیاز است با هر یک از فرزندانتان جدا جدا وقت بگذرانید🔹🔹
- این که این وقت با غذا خوردن یا دوچرخه سوار باشد مهم نیست، سعی کنید حداقل یک بار در هفته به تنهایی با کودک خود برنامه ریزی کنید.این یک فرصت عالی برای صحبت در مورد آنچه است که در ذهن او وجود دارد و به پیوند دو نفره شما کمک خواهد کرد.
تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس در چیست؟
- با توجه به تعاریفی که از اعتماد به نفس و عزت نفس تا به اینجای کار ارائه شد. میتوان به این نتیجه رسید که اعتماد به نفس در واقع یکی از عناصر سازنده عزت نفس است. بنابراین میتوان گفت داشتن عزت نفس و اعتماد به نفس مکمل یکدیگر هستند.
- اکنون که با تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس آشنا شدید. جالب است بدانید که اعتماد به نفس در دو حالت میتواند منجر به افزایش عزت نفس شود:
✅در صورتی که اعتماد به نفس در زمینه ارزش فردی سنجیده شود.
- برای مثال در صورتی که شما برقراری ارتباط با دیگران را توانمندی ارزشمندی بدانید، در این صورت افزایش اعتماد به نفس شما در برقراری ارتباط با دیگران سبب افزایش عزت نفس شما نیز می شود.
✅در صورتی که اعتماد به نفس با احساس ارزشمندی و شایستگی همراه شود،
- در این صورت شما از عزت نفس سالم و بالایی نیز برخوردار خواهید شد.
- مسئله اینجاست که اگر شما به توانمندیهای خود باور داشته باشید اما احساس ارزشمندی نکنید، در این صورت توانایی ها و مهارت های خود را تنها در راه دفاع از ارزش های خودتان به کار خواهید گرفت. از این رو استفاده از توانمندیها در راه رشد و پیشرفت شما بلا استفاده باقی میماند.
- به عبارت دیگر عزت نفس در تمام جنبه های ذهنی و واقعی زندگی وجود دارد. زیرا عزت نفس پایه احساسات قوی است که میتواند تعیین کننده تفکر منطقی، نوع احساسات و طرز رفتار شما باشد.
تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس
- عزت نفس در حقیقت به معنای ارزیابی احساس ارزشمندی و تواناییهای فردی است که از تجربه های مثبت و سازنده زندگی نشات می گیرد. اگر شما عزت نفس بالایی داشته باشید خصوصیاتی مانند انعطاف پذیری، جسارت، توجه کردن به انتقادهای سازنده، دوست داشتن خود، دوری کردن از دستاویزهایی مانند مواد مخدر و الکل، دوری کردن از رفتارهای پر خطر، احترام گذاشتن به خود و دیگران را نیز در رفتار و باور خود نشان می دهید.
- در مقابل اعتماد به نفس به معنی باور داشتن به توانایی های خودتان در یک مورد خاص است. که نتیجه آن انجام موفقیت آمیز یک کار یا عملکرد موفق در رویارویی با چالش خلصی است که در زندگی برایتان ایجاد میشود. اگر شما اعتماد به نفس بالایی داشته باشید خصوصیاتی مانند پذیرش و رویارویی مشتاقانه با چالش های زندگی، مسئولیت پذیری و پذیرش فرصت های جدید را در رفتار خود نشان می دهید.
- برای اینکه بتوانید به درک صحیحی از تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس میتوانید از راهنماییهای روانشناس و روانپزشک استفاده کنید. البته برای دریافت این راهنماییها لزومی ندارد که صبر کنید تا در زمان ممکن مراقبتهای درمانی مورد نیاز خود را به دست آورید.
کلام اخر :
افراد دارای عزت نفس بالا اغلب در مورد خود و پیشرفت خود از طریق زندگی احساس خوبی دارند. افرادی که دارای عزت نفس پایین هستند، اغلب احساس شرم و تردید دارند. آنها اغلب وقت زیادی را صرف انتقاد از خود میکنند. عزت نفس پایین نشانهای از چندین بیماری روانی، مانند اضطراب و افسردگی است. عزت نفس پایین به عنوان یک بیماری یا اختلال، در کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-V) مورد اشاره قرار نگرفته است. با این حال، علائم و اثرات آن بسیار واقعی است. افرادی که میخواهند عزت نفس خود را بهبود ببخشند، میتوانند از یک درمانگر کمک بگیرند.
دیدگاهتان را بنویسید