حقوق و وظایف والدین در زمان نوجوانی و بلوغ فرزند چیست ؟
حقوق و وظایف والدین در زمان نوجوانی و بلوغ فرزند چیست ؟
با ورود فرزندتان به نوجوانی نقش شما تغییر پیدا میکند و دیگر شما مسولیت همه کارهای فرزندتان را به عهده ندارید نقش جدید شما نظارت گری و مشاوره است پس از هر بار مسولیت شما کاسته میشود و به فرزندتان مسولیت های حدیدی بدهید این کار نتایج خیلی مهمی برای فرزند شما دارد باعث تقویت قدرت تصمیم گیری در او میشود و احساس استقلال بیشتری میکند
حقوق و وظایف والدین در نوجوانی فرزند چیست ؟
- رعیت احترام : در همه حال باید ارتباطات خانواده بر پایه احتران باشد یعنی نه تنها برخورد محترمانه با والدین ضروری است بلکه بین همه ی اعضا این احترام باید رعایت شود
- تنظیم کردن قوانین : والدین حق دارند برای خانه و خانواده قوانینی مانند ساعات ورود و خروج ،تقسیم کارهای خانه و یا مهمان ها را وضع کنند
- با خبر بودن از نوجوان : والدین حق ارند که بدانند فرزندشان کجاست و با چه کسانی در رفت و امد است اما این به این معنی نیست که نوجوانان باید حتما راجع به احساساتشان با والدین صحبت کنند
- صحبت کردن با افرادی که با نوجوان شما در ارتباط هستند : والدین حق دارند با هر کسی که در زندگی نوجوانشان درگیر است شامل معلم ها ،پزشک ها ،مربیان ،دوستان و والدین دوستان صحبت کنند
با کودکانمان به درستی رفتار کنیم
مشکلات امروزی تربیت فرزندان
- از آنجاییکه در طرح مسائل حقوقی، رسالت معاونت فرهنگی قوه قضاییه پیوند دادن آن با حوزه های اجتماعی و اساساً شرایط امروزی جامعه ماست، باید یادآوردی نمود رشد روزافزون زندگی شهری و پیشرفتهای تکنولوژیک نوین موجب شده که روابط اعضای خانواده نیز تحت تأثیر قرار بگیرد، که نیاز به بازنگری دارد. به ویژه در خانواده هایی که مادران آن شاغل هستند، سپردن تربیت فرزندان به دست مهد کودک ها آثاری را به دنبال دارد از جمله اینکه، در بسیاری موارد هیچگونه سنخیتی با فرهنگ بومی ما ندارد. آنچه که در جامعه امروزی با آن مواجه هستیم این است که اشتغال زنان و مادران به یک ارزش تبدیل شده است. شاید یکی از دلایل این است که، زنان در طبقات مختلف درآمدی هستند و به لحاظ گسترش تحصیلات عالیه، از سطوح مختلف مهارتی برخوردار هستند که بعضاً اشتغال را به مادری ترجیح میدهند.
- لیکن باید اذعان داشت مهد کودک، به عنوان یکی از مکان های آموزشی، بازی های کودکانه و جمعی جای خود را به نوعی از تربیت داده که نه تنها برای کودکان بلکه برای بزرگترها هم هیچ معنا و مفهومی ندارد. داستان های فارسی زبان که دین، فرهنگ و تاریخ ما و درس زندگی را به نسل های بعدی منتقل می کند جای خود را به داستان هایی داده که زندگی به سبک غربی را آموزش می دهد و روابط، رفتار و گفتگوهایی را بیان می کند که با خانواده های ایرانی نامانوس است. متاسفانه زبان فارسی که حامل فرهنگ و اندیشه، تاریخ، هنر و دین ماست در این مکان های آموزشی و تأثیرگذارمورد توجه قرار نمیگیرد. بنابراین باید تربیت فرزندان در مکان های آموزشی با مدیریت و درایت افراد دلسوز، متعهد و متدین و دارای دانش اسلامی در زمینه تربیت کودکان سپرده شود.
- از طرفی دیگر گسترش وسایل ارتباطی و افزایش گرایش به فضای مجازی از سنین کم، نیاز به تقویت باورها و ارزش های دینی در دوران کودکی را دوچندان می کند و سهم زیادی در شکل گیری شخصیتی انسان در سنین کودکی را دارا میباشد. در این راستا ضمن اینکه به والدین تعمیق سواد رسانه ای توصیه میشود، باید توجه داشته باشند چنانچه خودشان در انس کمی و کیفی با شبکه های اجتماعی دچار افراط شوند از رسیدگی به امور تربیتی فرزندان غافل خواهند شد. طبيعي است كه غفلت و كم توجهي نسبت به حقوق اولاد كيفر و مجازات دنيوي و اخروي سختي را به دنبال دارد و بدیهی است که اولین نتیجه تربیت فرزندان شايسته و با ايمان ضمن خدمت به جامعه به خود والدین باز میگردد.
- لیکن معضلات موجود در میان خانواده هایی که دارای فرزندان بالغ هستند به گونه دیگری است، که بعضاً ریشه در فاصله بین نسلی دارد. البته تصور اینکه انسانهایی از دو نسل، صد در صد شبیه یکدیگر شوند و مانند یکدیگر فکر کنند، بسیار بعید است. لیکن بجای دور شدن از آنها راه میانبر در این خصوص نزدیک شدن والدین به فرزندان از طریق ایجاد دوستی بیشتر است. زیرا اگر والدین به این وظیفه عمل نکنند و یا آستانه صبر آنان پایین باشد، معلوم نیست دوستان وی آنچه را که آنان میخواهند به وی بدهند. در اینجاست که از اولیا انتظار می رود که ضمن هدایتگری به انتخاب مشروع فرزندان خود بویژه در دوره نوجوانی احترام بگذارند. البته این امر باید با تیزهوشى و درایت همراه شود، یعنی اینکه شخصیت آنها حفظ شود در عین حال باید به گونهاى رفتار شود كه آنان جایگاه والدین را به رسمیت بشناسند و درصدد تحمیل خواسته های ناصواب نباشند. این روش هم موجب کاهش فضای سرکشی و انقباضی می شود و هم به درک متقابل همدیگر منجر خواهد شد. تا جاییکه طرفین میتوانند ضمن توجه به خواستگاه یکدیگر در یک فضای مسالمت آمیز و انبساطی به حل مسائل بپردازند.
والدین حتما این کلیپ زیبا را در تربیت فرزند تماشا کنند
وظایف و مسؤولیت های پدر و مادر:
- رسیدگی به فرزندان , والدین باید نسبت به فرزندان خود توجه کامل داشته باشند و تلاش بسیار درباره ی آنان بنمایند.
- برابری بین فرزندان , سزاوار است که والدین همه ی فرزندان خود را در دامان محبت خویش بپرورانند و بین آنها از نظر محبت و عطوفت و رعایت حالاتشان تساوی برقرار کنند از پیامبر اکرم (ص ) روایت شده که فرمودند: «اعدلوا بین اولادکم فی السر…» در پنهانی میان فرزندان خود برابری را رعایت کنید.
- گسترش دوستی , والدین باید محیط خانه را از دوستی و محبت آکنده کنند و بین افراد خانواده مهرورزی را گسترش دهند.
- پرهیز از سخن زشت و ناروا, والدین در قبال تربیت اخلاقی و دینی و تربیتی فرزندان مسئول هستند به همین خاطر, باید از گفتار ناپسند, سخن زشت و دشنام و هر آنچه که با عفت و پاکدامنی و حیا, مغایرت دارد پرهیز نمایند.
- مراقبت از رفتار فرزندان و نیز مراقبت از رفت و آمد آنها, چرا که اغلب جرمهای اخلاقی که از فرزندان سر می زند، از عدم مراقبت والدین می باشد.
- تأدیب فرزندان، بر والدین واجب است که اگر فرزندشان کار نادرستی انجام داد، او را ادب کنند تا روح سرکشی و شرارت از وجود او ریشه کن شود.
- دور کردن کودک از مسائل جنسی , اسلام به شدت توصیه نموده که مرد با همسر خود در برابر دیدگاه فرزندانش خلوت نکند, زیرا این عمل موجب بیدار شدن حس شهوت و غریزه ی جنسی فرزندان شده و آنان را به سوی فسق و فجور می کشاند.
- مراقبت بر تغذیه فرزندان , هم از نظر حلال و حرام بودن و هم از سالم و کامل بودن .
- انتخاب نام مناسب برای فرزندان .
- آشنا ساختن فرزندان با آموزه های دینی و روشهای صحیح اخلاقی .
ایا باید نوجوان را کنترل کنیم ؟ با این کلیپ آموزشی همراه باشید
رفتار صحیح والدین با فرزندان در سن بلوغ چگونه باید باشد؟
1- احترام گذاشتن به حق نوجوان برای داشتن نظراتی مخالف با والدین خود
- نوجوانی دوره ای خاص و بحرانی در زندگی فرزندتان است که او به دیدگاهها و نگرشهای تازه ای در مورد مسائل دست مییابد. در این زمان او میخواهد بنا بر تصور خود جهان را دگرگون کند و علیه سنتها و ایدئولوژیهای رایج به پا خیزد. در این مرحله است که ممکن است بسیاری از والدین گیر بیفتند!
- اعمال فشار بر نوجوان و برخورد خشن با او میتواند باعث دلخوری و ناراحتی شود که به افزایش فاصله او از شما منجر میشود. بنابراین سعی کنید به صحبتهای او به دقت گوش دهید، نظریات او را به طور منطقی به چالش بکشانید تا بتوانید با مشخص کردن فرضیات اشتباه، او رادر جهت درکی دقیقتر و واقع بینانه از مسائل راهنمایی کنید.
2- رفتار صحیح والدین با فرزندان : برقراری روابط دوستانه با نوجوان
- دوران بلوغ، مرحله سازندهای ست که دیدگاه فرزندتان نسبت به آینده شکل میگیرد. سعی کنید مطابق روز با جریان فکری و علایق فرزندتان همراه شوید و با او در مورد موضوعات مورد علاقه اش مانند مد و فشن، اخبار مربوط به سلبریتیها و افراد مشهور، اخبار فیلم و تکنولوژی مانند یک دوست صمیمی صحبت کنید و با علاقه به حرف هایش گوش کنید. از طریق عضویت در شبکههای اجتماعی مانند فیس بوک با او در ارتباط باشید تا بتوانید از علایق و فعالیتهای روزانه او آگاه شوید.
- زمانی که رابطه دوستانه با فرزندتان برقرار میکنید میتوانید تجربهها و اطلاعات خود را در زمینههای مختلف با او در میان بگذارید و در مورد رفتارهای پرخطر جنسی، مصرف مواد مخدر و دوستان ناباب با صبر و حوصله با او به بحث و گفتگو بپردازید. سعی کنید همیشه از او حمایت کنید تا او بتواند به راحتی در مورد مسائل مختلف با شما مشورت کند.
3- رشد و تقویت تفکر خلاق در نوجوان
- فضای لازم جهت رشد و تقویت رفتارهای اکتشافی را در فرزندتان فراهم کنید و سبکهای شناختی فردی و نوآوریهای خلاقانه او را تشویق کنید. ادامه این روند باعث میشود که در تمامی جنبههای زندگی مانند کار و تحصیل به شیوه تفکر سازنده و مثبت دست یابد.
4- نوجوان را در انتخاب شغل و حرفه راهنمایی کنید
- سن بلوغ و نوجوانی زمانی ست که فرزندتان بیش از پیش در جستجوی یافتن حرفه ای مناسب برای خودش است. با این حال او از جزئیات مربوط به یک مسیر شغلی خاص اطلاعی ندرد. پس فرزندتان را تشویق کنید تا به تفصیل به بررسی هر حرفه بپردازد و بتواند به اهداف و علایق خود دست یابد. با او در مسیر انتخاب شغلی همراه باشید و مزایا و معایب هر حرفه ای را به دقت بررسی کنید. در نهایت به او آزادی در انتخاب دهید و او را در مسیر انتخاب شغلی اش تشویق و حمایت کنید.
5- نیازهای مالی فرزندتان را برآورده سازید
- ارزیابی صحیحی از نیازهای مالی فرزندتان داشته باشید و سعی کنید تا حد امکان پاسخگوی نیازهای او باشید. با توجه به این که سن بلوغ دوره رشدی حساسی است؛ در صورتی که نیازهای مالی نوجوان به خوبی برطرف نشود ممکن است برای تامین مالی خود به روشهای غیر اصولی و نادرست روی آورد. همچنین پول تو جیبی زیاد، عادت مصرف گرایی و خرج کردن اضافی را در اوتقویت میکند. بنابراین با توجه به توانایی مالی خود و میزان نیازهای واقع بینانه او، مبلغی را به طور ماهانه در نظر بگیرید.
6- رفتار صحیح والدین با فرزندان : تقویت عزت نفس در نوجوان
- اعمال قوانین سخت گیرانه و انضباط بیش از حد، باعث میشود که فرزندتان در محیطی سرشار از ترس و حس عدم کنترل بر شرایط خود رشد یابد. مسلما چنین فردی عزت نفس کمی خواهد داشت و نمیتواند در موقعیتهای گروهی به عنوان رهبر یا تصمیم گیرنده رفتار کند. لازم است که فرزندتان به شما احترام بگذارد ولی ترس از محیط خانواده عامل بازدارنده در رشد طبیعی او خواهد بود. مطالعه مقاله افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان میتواند در این زمینه مفید باشد.
7- مشورت با متخصص و روانشناس
- در صورتی که قادر به کنترل شرایط و بهبود روابط خود با فرزند نوجوان خود نیستید، بهترین گزینه مراجعه به یک روانشناس یا متخصص است. زمانی که مشکلات خود را برای متخصص عنوان میکنید، او با در نظر گرفتن تمامی جوانب و آموزش تکنیکهای شیوههای ارتباط صحیح والدین با فرزند، کمک میکند تا بتوانید مشکلات خود در ارتباط با نوجوان را به شیوه ای سازگارانه مدیریت کنید. به همین دلیل توصیه میکنیم به مشاوره روانشناسی نوجوان مراجعه کنید.
8- شناخت شخصیت نوجوان در سن بلوغ
- زمانی که والدین با ویژگیهای دوران نوجوانی و جوانی آشنا باشند، دیگر بسیاری از رفتارهای ناخوشایند آنان را غیر طبیعی نمیپندارند و این امر سبب بروز عکس العمل در بین والدین و فرزندان نمیشود و به تیرگی روابط نوجوان با خانواده ختم نمیشوند. والدین باید دلیل رفتار نوجوانان را در این سن درک کنند همین امر کمک میکند که دیگر از بسیاری از رفتارهای فرزندشان عصبانی نشوند و بتوانند کنترل شرایط را در دست داشته باشند.
9- استفاده از روش نادیده گرفتن برخی از مشکلات
- از موثرترین روشهای تربیتی میتوان به روش تغافل اشاره داشت. روش تغافل یعنی مسائل و مشکلات نوجوانان را بزرگ نشان ندهید و در او وحشت ایجاد نکنید. او را دائما به خاطر اشتباهاتش بازخواست نکنید. والدین توجه داشته باشند نباید نوجوان را در حالت ترس و حراس نسبت به خود قرار دهند.
- شاید گاهی لازم باشد تا از خطاهای نوجوانان چشم پوشی شود و به رویشان نیاوریم که همین امر سبب میشود تا حرمتها در خانه و خانواده شکست نشود که سبب تحکیم بیشتر خانواده میشود. البته تشخیص این مورد باید با هوش و ذکاوت خودتان صورت گیرد.
10- اعتماد سازی
- باید بتوانید حس اعتماد نوجوانان را نسبت به خودتان جلب کنید. اگر اعتماد میان نوجوان و والدین کمرنگ شود او برای حل مشکلاتش به سراغ دیگران میرود. از آنجایی افراد در سن نوجوانی بیشترین تاثیر پذیری و الگوبرداری را دارند مشورت گرفتن از دیگران و دوستان میتواند بسیار برای آنان خطرناک و مشکل ساز باشد.
دیدگاهتان را بنویسید