چگونه یک روانشناس یا درمانگر مناسب انتخاب کنیم ؟
چگونه یک روانشناس یا درمانگر مناسب انتخاب کنیم ؟
همه ی ما وقتی دچار بیماری و یا مشکلی در بدن خود می شویم برای درمان به سراغ بهترین و ماهرترین پزشکان و متخصصان می رویم طبیعی است برای درمان و حل کردن مشکلات روحی و روانشناختی خودمان نیز به دنبال بهترین روانشناس و مشاور بگردیم اما از کجا باید یک روانشناس و یا یک مشاور مناسب پیدا کنیم پاسخ این سوال را در این مقاله پیدا خواهید کرد لطفا با ما همراه باشید
روانشناسی نوجوان چیست؟
- روانشناسی نوجوان حوزهای است که در آن روانشناس بالینی یا مشاوره میتواند کسب تخصص کند.
- روانشناسان حیطه نوجوان عموما به کودکان بین ۱۲ تا ۱۸ سال ارائه خدمت میکنند، اما در بعضی موارد کودکانی با سن کمتر یا افرادی پس از دوره نوجوانی را نیز مورد معالجه قرار میدهند.
- درمان نوجوانان نیازمند درک بالایی از مراحل رشد انسان است. در عین حال باید از آن دسته عوامل اجتماعی و فرهنگی که بر رفتار نوجوان تأثیرگذار است نیز آگاهی داشت و از تأثیرات خانواده و نقش نوجوان در خانواده وی نیز مطلع بود.
- روانشناسان حیطه نوجوان عموما بر مشکلاتی تمرکز دارند که در دوره های رشدی رایج هستند. بسیاری از روانشناسان مشکلاتی نظیر مسائل عاطفی یا اجتماعی، آسیبهای بیولوژیکی، نقایص شناختی و استرس ناشی از تغییرات مربوط به رشد نوجوان را تشخیص داده و درمان میکنند.
- درعین حال، روانشناسان امور نوجوان با معضلات مهمی در حوزه سلامت روان، مانند روان پریشی، اختلالات عصبی و شخصیتی نیز سروکار دارند.
- بعضی روانشناسان امور نوجوان به طور ویژه، قشر خاصی را درمان میکنند.
- برای مثال، میتوان به دانشآموزان توان یاب، مبتلایان به اوتیسم، یا نوجوانانی که مورد آزار یا بیتوجهی قرار گرفتهاند اشاره کرد.
نشانه های اولیه مشکل روانی کودکان و نوجوانان
1- آنها اغلب خشمگین هستند:
- همانند بزرگسالان ، کودکان نیز به شدت تحت تاثیر قرار می گیرند. در اغلب موارد ، خشمگینی کودکان می تواند در مدرسه و یا زمان هایی که تحت فشار قرار می گیرند از خود بروز می دهند.
- کودکان مبتلا به اختلالات روانی اغلب بهانه هایی برای نرفتن به مدرسه یا درس نخواندن می گیرند . همچنین آنها به دلیل سردرد ، دل درد و یا سایر مشکلات بدن ممکن است خشمگین و عصبی شوند.
- کودکانی که از اختلالات روانی رنج می برند ، ممکن است دوستانشان یا هم کلاسی های شان را مورد آزار و اذیت قرار دهند و بنابراین باید مراقب این موضوع باشید و همین موضوع (قلدری) نشان دهنده مشکل اختلال روانی در کودکان می باشد.
2- اضطراب آنها به مرور زمان بیشتر می شوند
- در این دوران کودکان دچار اختلالات روانی ممکن است نسبتا دوران خوبی را نخواهند داشت و اگر این حالت را در کودکان مشاهده نمودید ، می تواند نگران کننده باشد.
در این قسمت یک داستان مختصر از یک کودک مبتلا به اختلالات روانی را به شما می گوییم. - “Ella یک دختر مضطرب بود. هر روز صبح پس از بیدار شدن نگران این بود که نتواند به موقع به ایستگاه اتوبوس برسد حتی اگر یکبار هم دیر به ایستگاه در طول سال نرسیده باشد.
و هر روز بعد از ظهر ، از دیر رسیدن به سلف و یا دیر رسیدن به کلاس علوم مضطرب می شود و….
3- اغلب افسرده هستند
- در سازمان بهداشت روانی همچنین بیان شد که از هر 5 کودک مبتلا به اختلالات روانی ، یک کودک افسرده می باشد که حدودا 8 درصد از 100 % کودکان مبتلا به اختلالات روانی ، افسرده نیز هستند.
- Dr. Charles Raison ، استاد روانپزشک دانشگاه پزشکی آریزونا، مشاوره ساده و مستقیم خود را ارائه داد و گفت :”من فکر می کنم که تو باید شروع به نگرانی کنی…البته هر زمانیکه به شدت تغییر می کنی “
- همچنین Dr. Charles Raison اضافه نمود که اگر اگر افسردگی فرزندتان بیش از دو تا 3 هفته به طول انجامید باید فورا به پزشک متخصص مراجعه کنید تا از این بیماری جلوگیری کنید و گسترش نیابد. همچنین مطابق الگوی خواب می توانید از این مشکل در فرزندتان آگاه شوید.
4- مواد مخدر بلای جان نوجوانان درگیر مشکلات روانی
- تحقیقات ثابت کرده اند که رابطه مستقیمی بین اختلالات روانی و مصرف مواد مخدر وجود دارد. استفاده از مواد مخدر و تلفیق آنها می توانند باعث ایجاد مشکل سلامت روان شوند که استفاده نامطلوب و بیش از حد آنها می توانند حتی منجر به مرگ شوند.
5- عملکرد موفقی ندارند
- وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده گفت:آمریکایی ها با پیام هایی در مورد موفقیت فرزندشان در مدرسه غرق می شوند و این در حالی است که نمی دانند عملکرد موفق برپایه سلامت روان است.
- مطالعه نشان داده است که ممکن است 4 یا 5 نفر در هر کلاس مشکلات جدی روانی داشته باشند و از آن رنج می برند.
- اختلالات روحی و روانی همیشه تاثیر منفی بر عملکرد دارد و این نوع عملکرد می تواند در سطح فردی و اجتماعی گشترش یابد و تاثیر منفی روی آنها بگذارد.
- به همین دلیل دانشگاه کلمبیا موارد زیر را به عنوان مسائل علمی ناشی از بیماری روانی ذکر کرد که عبارتند از :
عقب ماندگی
عدم اعتماد به نفس
دشواری تمرکز
عملکرد ضعیف در خواندن ، نوشتن و دروسی مانند ریاضی
عدم انضباط
وظیفه یک روانشناس نوجوان چیست؟
- وظایف مربوط به یک روانشناس نوجوان بسته به محیط کار و سطح تحصیلات روانشناس متفاوت است.
- برای درمان نوجوانان، روانشناسان در این حوزه تخصصی ابتدا نسبت به سنجش وضعیت روانی و سپس ایجاد راهکارهای مداخله (مثل مدیریت رفتار) و برنامههای پیشگیری (مثل پیشگیری از زورگویی و قلدری) اقدام میکنند.
- به علت چند بُعدی بودن مشکلات عدیدهای که در طول سالهای نوجوانی پدیدار میشود، روانشناسی نوجوان عموما شامل مشاوره و همکاری با دیگر متخصصینی است که با نوجوانان کار میکنند.
- پزشکان متخصص کودکان، یا دیگرافراد مشغول در حوزه پزشکی، ماموران ناظر بر نوجوانان بزهکار، و مسئولین مدارس دولتی و خصوصی از زمره این افراد به شمار میآیند.
چگونه باید یک مشاور خوب مهارت لازم را برای حل مشکل داشته باشد و قابل اعتماد باشد پیدا کرد ؟
- از دوستان یا اشنایان معتبر و قابل اعتماد ی که میشناسید پرس و جو کنید : خیلی به تبلیغات سایت ها و صفحه های مجازی خوش بین نباشید زیرا هیچ گونه مقررات و نظارتی در این صفحات وجود ندارد بنابراین هیچ تضمینی هم وجود ندارد پس از افراد موثقی پرس و جو کنید
- پرسیدن از متخصصین : اغلب افراد تحصیل کرده و متخصص مثل وکلا ،حسابداران ، پزشکان ،و دیگر رشته هایی از این موارد میتوانند فرد مناسبی را برای شما معرفی کنند مطمئن باشید هنگام کمک گرفتن از ان ها نیازی نیست دلیل مراجعه خود به روانشناس را توضیح دهید جز در مواردی که خودتان میخواهید
- میتوانید از منابع و امکاناتی که محل کار برای شما ایجاد کرده است استفاده کنید : در بسیاری از شرکت ها ، سازمان ها ،و ارگان ها برای کمک و راهنمایی کارمندان و منابع انسانی خود با متخصصین بسیاری از حوزه های دیگر قرارداد میبندند یکی از این حوزه ها عموما بهداست روان است روانشناس و مشاوری که از این طریق پیدا میکنید دو امتیاز بزرگ خواهند داشت اولا حتما حداقل معیارهای لازم را داشته اند که شرکت با ان ها قرارداد بسته بنابراین توانمند است دوما هزینه خدمات این افراد به نسبت به دیگر همکارانش کمتر است
- مدارس و دانشگاه ها میتوانند بسیار کمک کننده باشند : در اغلب مدارس مشاوران مدرسه حضور دارند و همچنین در دانشگاه ها مراکز مشاوره جزئی از خدمات امور دانشجویی هستند شما میتوانید از خود این افراد کمک بگیرید یا از ان ها بخواهید شما را به یک روانشناس خوب معرفی کنند
- شما میتوانید از اینترنت هم استفاده کنید : در سایت های معتبر و سازمانی رزومه و مدارک بسیاری از روانشناسان و مشاوران مجرب وجود دارد
چه دلایلی برای شروع روان درمانی وجود دارد ؟
- پیدا کردن فضایی که در ان قضاوت نشویم
- خودمان را بشناسیم و بفهمیم چه چیزهایی از ذهئ ما می گذرد
- چیزهایی که ما را عقب نگه میدارد را پیدا کنیم
- همه چیزهای خوب زندگی را ببینیم و از ان ها لذت ببریم
- چون ما به این باور رسیدیم که لیاقت بهترین کیفیت زندگی را داریم
- میدانیم که مشکلاتمان خود به خود حل نمی شوند
- می خواهیم حس بهتری نسبت به خودمان داشته باشیم
به کسی که قبول نمیکنه به مشاور نیاز داره چه کنیم ؟ با صحبت های خانم دکتر نازنین حبیبی همراه باشید
یک روانشناس خوب چه ویژگی هایی دارد ؟
- به حرف هایتان گوش میدهد تا بتواند بهترین روند درمانی را برای شما تدارک ببیند و خوب مشکل را تحلیل کند و به مشاورتان اعتماد کنید و سعی کنید طبق برنامه جلسه تان را دنبال کنید
- یک روانشناس خوب از واکنش ها شما در برابر وقایع زندگی تعجب نمیکند سرزنشتان نمیکند مشاور خوب حتی از خجالت اورترین و عجیب ترین موضوعات شما هم نباید جا بخورد
- مرکز مشاوره را تبدیل به یک محیط امن مثل خانه کند طوری که در ان احساس راحتی داشته باشید و در مورد مشکلاتتان صحبت کنید و هر دونفر احساس راحتی داشته باشید و درمان خیلی سریع تر اتفاق بیفتد
- پرانرژی باشد و این انرژی را به شما هم منتقل کند
- جلسه مشاوره را به خوبی مدیریت کند و هیچ زمانی را از دست ندهد
- حرف شما را قطع نکند
- فورا راهنمایی یا تجویز نمیکند
ویژگی افراد با روان سالم چیست ؟
- به سلامت جسمی و فیزیکی خود اهمیت میدهند
- باور و اعتقاد و هدف دراند
- پایبندی به اخلاقیات و هنجارهای جامعه دارند
- احترام به حق و حقوق دیگران
- عدم اعتقاد به خدمات و داشتن نظر منطقی
- عاقل بودن و به دنبال روابط علت و معلولی
- واقع بینی و زندگی نکردن در دنیای تخیلات
- مسولیت پذیری
- برنامه داشتن برای زمان و زندگی
- داشتن استقلال متناسب با دوره سنی
- فردی که از لحاظ عاطفی دلبسته میشود نه وابسته
- احترام گذاشتن به خود وداشتن اعتماد به نفس
- تعادل داشتن بین زندگی خانوادگی ،کاری ،تحصیلی
- کنترل خشم و عصبانیت و بروز ندادن تنفر ،کینه و افکار منفی
- اطمینان دشاتن به اطرافیان و جهان پیرامون خویش
شما چه معیاری برای انتخاب مشاور خوب دارید دکتر نازنین حبیبی در این زمینه شما را راهنمایی خواهد کرد
مشاوره در چه شرایطی به نوجوان کمک میکند؟
مشاوره میتواند به طیف وسیعی از مسائل کمک کند، اما برخی از رایجترین موارد عبارتند از:
طلاق و جدایی
- آیا شما و همسرتان اخیرا از هم جدا شدهاید؟ نوجوانان اغلب زمانی که با تغییرات قابل توجه زندگی و جدایی و طلاق روبرو میشوند مبارزه و کشمکش میکنند،که میتوانند طیف وسیعی از احساسات را به وجود آورند: غم، خشم، ترس، پشیمانی یا حتی گناه.
داغداری
- آیا به تازگی و یا حتی طی سالهای قبل یکی از اعضای خانواده شما فوت کرده است؟ در صورتی که فرزند پسر یا دختر شما بخصوص به آن فرد نزدیک بوده باشد، ممکن است بتواند از مشورت با یک فرد جهت کمک به کنترل احساسات خود بهرهمند شود.
زورگویی
- زورگویی میتواند بسیار آسیبرسان باشد زیرا اغلب به آن بی توجهی میشود. در صورتی که فکر میکنید به پسر یا دختر شما زورگویی میشود، سعی کنید در موردش با او صحبت کنید، و به مدرسه او مراجعه کنید. مشاوره میتواند یک راه موثر برای کمک به آنها در ایجاد دوباره عزت نفس و انعطاف پذیری پس از مشکلات با زورگویی باشد.
استرس در مدرسه
- اخیرا، هزاران دانش آموز با فشارهای امتحانات روبرو شدهاند و الان منتظر نتایج هستند. خیلی از دانش آموزان برای مقابله با این فشارها میجنگند، و در مورد عواقب خوب انجام ندادنش نگران هستند.
مشکلات خانوادگی
- اغلب آنچه که نوجوانتان درگیرش میشود ممکن است به طور کلی مربوط به آنچه که در خانواده رخ میدهد باشد. در این موارد، مشاوره خانواده میتواند گزینه خوبی باشد.
نتیجه گیری :
بهتر است کودک ونوجوان خود را با بهترین مهارت های چه از نظر جسمی و چه از نظر روانی تربیت کنید اگر مشکلاتی برایشان به وجود امد در این صورت او را به یک مشاور بسیار عالی و متخصص ببرید تا مشکل را حل کند نیازی نیست از اطرافیانتان مشاوره بگیرید که بیشتر برایتان مسال ایجاد خواهد شد و سرزنش خواهید شد
دیدگاهتان را بنویسید