راههای کنترل خشم از دیدگاه روانشناسی
خشم و عصبانیت يك احساس طبيعي در انسان است. اما این احساس زماني مشکلساز میشود كه شما دائماً خشمگين باشيد يا در کنترل خشم خود مهارت کافی نداشته باشید. خشم مزمن و انفجاري میتواند عواقبي جدي در سلامت روانی، سلامت جسمی و روابط شما داشته باشد. خبر خوب اینکه كنترل خشم آسانتر از چيزي است كه فكرش را میکنید. با درك دقيق دلايل واقعي عصبانيت و بهکارگیری ابزارهاي مديريت خشم میتوانید یاد بگیرید، خشم زندگي شمارا تحت تأثیر خود قرار ندهد.
خشم چیست؟
- خشم نوعی هیجان است که از لحاظ شدت میتواند خفیف، شدید و یا ویرانگر باشد. خشم نیز همانند سایر هیجانات موجب تغییرات زیادی در سیستم فیزیکی و بیولوژیکی ما میشود که از جمله آنها میتوان به تنفس سریع، افزایش ضربان قلب، فشار خون و میزان ترشح آدرنالین و نورآدرنالین اشاره کرد. هنگامی که علائم جسمانی خشم بروز مییابند به دنبال آن واکنشهای رفتاری نیز آغاز میشوند. در این شرایط اگر از روشهای کنترل خشم آگاهی نداشته باشید نمیتوانید رفتار خود را مدیریت کنید و در نتیجه به پرخاشگری روی میآورید. پرخاشگری با ایجاد صدمه عاطفی و یا حتی جسمانی میتواند روابط بین فردی را تا حد زیادی تهدید کنند
چرا کنترل خشم از سرکوب خشم مهمتر است؟
- احساس خشم نه آنقدر خوب و نه آنقدر بد است. مانند هر احساس ديگري، اين هم پيامي براي شما دارد و میخواهد بگويد كه شما در یک وضعيت ناراحتکننده، ناعادلانه يا تهديدآميز قرار دارید. اگر واكنش اوليه شما در مقابله با خشم انفجاری است، اين پيام هرگز فرصتي براي دیده شدن پيدا نمیکند.
- اگرچه احساس خشم در مواجه با بدرفتاري يا تهمت امری طبیعی است، اما اگر طوري آن را بروز دهيد كه به سلامت خود یا ديگران آسيب برساند، آنوقت مهارت کنترل خشم اهمیت پیدا خواهد کرد.
- شايد احساس كنيد اگر خلقوخوی تندي داريد، ديگر كاري از دستتان برنمیآید و هیچچیزی براي مدیریت خشم وجود ندارد. اما شما بيشتر از چيزي كه تصور میکنید بر خشم خود تسلط داريد. میتوانید ياد بگيريد چگونه احساسات خود را بدون آسیب رساندن به دیگران بروز دهيد.
عقايد و حقايق مدیریت خشم
باور مردم: من نبايد خشم خود را “سركوب” كنم، اينكه خشم خود را خالي كنم و بروزش دهم كار سالمي است.
حقيقت: در اصل درست است كه ناديده گرفتن و سركوب خشم كار مفيدي نيست، اما از كوره دررفتن هم چندان بهترش نخواهد كرد. احساس خشم نباید شما را ترغیب به رفتار پرخاشگرانه کند.
باور مردم: خشم، پرخاش و تهديد براي شما احترام به بار میآورد و باعث میشود چيزي كه میخواهید را به دست آوريد.
حقيقت: احترام از ترساندن ديگران به دست نمیآید. اگر كنترلي بر رفتار خود نداشته باشيد يا هميشه روي نظر خودتان پافشاري كنيد، مردم ممكن است از شما بترسند، اما احترامي براي شما قائل نیستند. اگر رابطه شما توأم با احترام باشد، بيشتر به شما گوش میکنند و نيازهايتان را در نظر میگیرند.
باور مردم: کنترل خشم امری غیرممکن و غیرارادی است.
حقيقت: هميشه نمیتوان شرايط يا احساسي كه در شما به وجود میآورد را كنترل كنيد، اما میتوانید شیوه ابراز احساسات خود را كنترل كنيد. میتوانید بدون اينكه گفتار و رفتارتان اهانتآمیز تلقی شود، احساساتتان را ابراز كنيد. حتي اگر كسي سعي داشته باشد احساس خشم شمارا برانگیزد، تصمیمگیری در مورد کنترل خشم همیشه تحت اراده خودتان است.
مهارت كنترل خشم چطور به كمك شما میآید؟
- شايد فكر كنيد تخليه خشم كار مفيدي است یا اين اطرافيان هستند كه زيادي حساساند یا اين عصبانیتها موجهاند یا براي جلبتوجه و کسب احترام دیگران به خشم نياز داريد. اما واقعيت اين است كه عصبانيت و بروز خشم بر روابط شما آسيب می زند، روي قدرت تشخیص شما تأثیر منفی می گذارد، مانع موفقیتتان می شود و يا يك تصوير منفي از شما در ذهن دیگران بر جای می گذارد. اينجاست كه صحبت از كنترل خشم اهمیت پیدا میکند.
هدف اصلي مدیریت خشم
- بسياري از مردم فكر میکنند کنترل خشم یعنی سركوب احساس خشم خود. اما عصباني نشدن و در خود ریختن احساسات هم هرگز رفتار سالمي نيست. عصبانيت یک احساس طبيعي بدن است و هرچه تلاش كنيد آرامش كنيد، خودش را نشان میدهد.
- هدف واقعي کنترل خشم سركوب آن نيست؛ بلكه این است كه سعي كنيد پيام نهفته پشت اين احساس را بفهميد و بتوانيد آن را به شیوهای صحیح بروز دهید. در اين حالت نهتنها احساس بهتري خواهيد داشت بلكه نيازهايتان نیز برآورده خواهد شد و میتوانید نارضایتیها در زندگي خود را بهتر مديريت كنيد و روابط مؤثرتری در محیط خانواده و کار داشته باشيد.
- تقویت مهارت کنترل خشم مستلزم صرف زمان است اما هرچه بيشتر تمرين كنيد آسانتر و نتیجه هم بهتر است. يادگيري مهارت كنترل خشم و ابراز آن به روشی مناسب، به شما كمك میکند كه روابط بهتري با دیگران برقرار کنید، به اهدافتان برسيد و زندگي سالمتر و رضایتبخشتری داشته باشد.
عواقب خشم خارج از كنترل
- خشم خارج از كنترل به سلامت جسمي شما آسيب میرساند: استرس و خشم مداوم شمارا در معرض بیماریهای قلبي، ديابت، تضعيف سيستم ايمني بدن، مشکلات بي خوابي و فشارخون بالا قرار میدهد.
- خشم خارج از كنترل به سلامت رواني شما آسيب میرساند: خشم مزمن انرژي زيادي از ذهن شما میگیرد؛ مانع درست فكر كردن میشود و تمركز بر كارها و لذت بردن از زندگي را سختتر میکند. خشم مداوم همچنين میتواند منجر به استرس، افسردگی و ديگر مشكلات رواني شود.
- خشم خارج از كنترل به موقعیت شغلی شما آسيب میرساند: انتقاد سازنده، اختلافاتي كه منجر به بروز خلاقيت میشوند و بحثهای داغ در محیط کار میتوانند سالم باشند اما حمله كردن به همكاران و سرپرست و مشتریها فقط آنها را با شما بيگانه میکند و احترامتان را از بين میبرد.
- خشم خارج از كنترل به روابط شما آسيب میرساند: رفتار پرخاشگرانه آسیبهای جبرانناپذیری به روابط دوستی، ازدواج و روابط شغلی شما وارد میکند. خشم انفجاري موجب عدم اعتماد دیگران به شما میشود و صادقانه صحبت كردن و راحت بودن با شمارا براي ديگران سخت میکند. همچنین ابراز خشم در برابر دیدگان کودکان برای سلامت روانی و جسمی آنها بسیار زیانبار است.
راههای کنترل خشم :
بسیاری از افراد فکر میکنند که خشم آنقدر قدرتمند است که کنترل انسان را از او میگیرد و قابل مدیریت کردن نیست. در حالی که با استفاده از راهکارهایی ساده میتوانید خشم خود را کنترل کنید و روابط خود را از فشار و آسیب نجات بخشید. در ادامه به چند مورد از مهمترین راهکارها اشاره خواهیم کرد.
✅راهکارهای کنترل خشم | شناسایی علائم خشم
- اولین قدم برای کنترل خشم این است که بتوانید به موقع بروز این هیجان را در خود تشخیص دهید. عصبانیت در هرکسی میتواند با علائم خاصی بروز کند. مدتی خود را زیرنظر بگیرید تا بفهمید زمانی که خشمگین هستید چه علائم جسمانی، شناختی و روانی را تجربه میکنید. هرچقدر زودتر بتوانید وقوع علائم خشم را در خود تشخیص دهید بیشتر میتوانید آن را تحت کنترل خود در بیاورید.
✅راهکارهای کنترل خشم | تکنیک وقفه اندازی
- پس از اینکه بروز خشم را در خود تشخیص دادید میتوانید از راهکارهای مختلفی برای کنترل آن استفاده کنید. تکنیک وقفه اندازی یکی از آنهاست. وقفه اندازی به این معناست که اندکی مکث کنید و نفس عمیقی بکشید. شاید باور نکردنی باشد اما چند ثانیه مکث میتواند تأثیر زیادی روی احساس شما و رفتاری که در ادامه انجام خواهید داد داشته باشد. بهتر است که مکث حداقل برای 15 ثانیه طول بکشد. مسلما تصمیمی که پس از این زمان میگیرید با واکنش فوری شما تفاوت زیادی خواهد داشت. همچنین این تکنیک یکی از مهارت های ارتباطی موثر در برخورد با دیگران نیز محسوب میشود که باعث تداوم ارتباط میگردد.
✅ تغییر افکار مرتبط با خشم
- روانشناسانی که درمان شناختی رفتاری انجام میدهند، معتقدند که افکار ما هسته اصلی احساسات و رفتار ما را تشکیل میدهند. در حقیقت اگر میخواهیم هیجانات و اعمالمان را کنترل کنیم، ابتدا باید افکار ناسالم خود را شناسایی کرده و سپس آنها را با افکاری مناسب جایگزین کنیم. برخی از روشهای اندیشیدن منجر به تشدید احساس خشم و افزایش رفتارهای پرخاشگرانه میشود. از جمله آنها میتوان به تمرکز روی جنبههای منفی، ناچیز شمردن وجوه مثبت، انتظار کمال از خود و دیگران، داشتن نگرش انعطافناپذیر و تفکر دو قطبی یا همان سیاه و سفید اشاره کرد.
- تغییر افکار خشمآلود از طریق افکار مثبت متعددی امکانپذیر است. برای مثال نگاه کردن به مسائل و مشکلات از دید دیگران، فکر کردن درباره پیامدهای احتمالی انجام رفتارهای پرخاشگرانه، قبول این نکته که همه افراد خطا پذیرند و جستجوی شیوههایی که به کمک آنها میتوان یک موقعیت سخت را با سهولت بیشتری اداره کرد.
✅ ابراز کلامی هیجان
- تجربه احساس خشم به خودی خود امر بدی نیست و همه افراد در زندگی خود بارها و بارها با آن مواجه میشوند. هنگامی که احساس کردید عصبانی هستید، میتوانید صادقانه با فرد مقابل درباره احساس خود صحبت کنید و به او بگویید که اعمال او چه تأثیری بر شما گذاشته است. صحبت کردن راجع به هیجانات منفی در کاهش آنها تأثیر بسزایی خواهد داشت.
✅ کمک گرفتن از تکنیک حواسپرتی برای کنترل خشم
- برای اینکه بتوانید بر افکار منفی که در زمان عصبانیت به ذهنتان هجوم میآورند غلبه کنید کمک گرفتن از تکنیک حواسپرتی تا حد زیادی میتواند موثر باشد. برای اینکه حواس خود را پرت کنید میتوانید از روشهای گوناگونی استفاده نمایید. برای مثال شمارش معکوس اعداد در ذهن، دوش گرفتن و تلاش برای توجه به موضوعات دیگر در محیط از جمله کارهایی هستند که میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند.
✅ تلاش برای ریلکسیشن و آرام سازی عضلانی
- زمانی که شما خشمگین میشوید عضلاتتان منقبض شده و نیروی بسیاری در آنها جمع میشود. این انقباض به تجربه احساس تنش هرچه بیشتر در شما میانجامد. در این شرایط میتوانید با کمک روش های آرام سازی عضلانی و ریلکسیشن از این وضعیت فاصله بگیرید.
- کافی است به آرامی در جایی بنشینید یا دراز بکشید. چشمان خود را برای چند دقیقه ببندید، تلاش کنید تمام عضلاتتان را در وضعیت راحتی قرار دهید و هیچ گونه فشاری را به آنها وارد نکنید. در این زمان چند نفس عمیق بکشید و همه تمرکز خود را به دم و بازدمتان معطوف نمایید. مراجعه به یک روانشناس و شرکت در جلسات روان درمانی به شما کمک میکند تا به طور دقیق تری با ریلکسیشن و روشهای انجام آن آشنا شوید. حتی میتوانید با بهره بردن از مشاوره تلفنی نیز اصول و روشهای لازم را دریافت نمایید.
✅ ترک کردن محیط
- قدم اول برای کنترل خشم این است که علائم آن را بشناسید و اجازه ندهید شدت پیدا کنند اما همواره به خاطر داشته باشید وقتی خشم به نقطه اوج برسد کنترل کردن آن تا حد زیادی دشوار می شود. در نتیجه اگر نتوانستید در همان مراحل ابتدایی جلوی عصبانیت خود را بگیرید یکی از بهترین راه ها این است که محیطی که باعث بروز عصبانیت در شما شده است را ترک کنید. اغلب اوقات در صورت ماندن در محیط، بروز واکنش های منجر به پرخاشگری اجتناب ناپذیر خواهند بود.
✅ به کار بستن نیروی شوخ طبعی
- همیشه نیروی شوخ طبعی نباید در خدمت دیگران باشد گاهی لازم است از این نیرو برای شاد کردن خودتان استفاده نمایید. در همین راستا زمانی که عصبانی هستید تلاش کنید یک خاطره خنده دار را در ذهن خود بازسازی کرده و با تمام جزئیات به آن بیاندیشید. این کار شاید به طور کامل شما را شاد نکند اما تا حد زیادی از شدت عصبانیتتان کم خواهد کرد. به شرطی که بتوانید با جزئیات کافی به یک خاطره خنده دار فکر کرده یا یک لطیفه را به یاد بیاورید. داشتن حس شوخ طبعی یکی از مهارتهای لازم در طول دوران زندگی است که میتواند همواره تاثیرات مثبتی بر شما بگذارد.
✅ حرف زدن با یک فرد مطمئن
- حرف زدن در مورد احساسات منفی در کاهش آنها تاثیر بسزایی خواهد داشت. در نتیجه تلاش کنید زمانی که عصبانی هستید با فردی مطمئن نظیر یک دوست یا یکی از اعضای خانواده که میتواند شما را آرام کند تماس گرفته و با او در مورد احساساتتان صحبت کنید. فردی که برای حرف زدن انتخاب میکنید در تشدید یا کاهش احساس شما تاثیر بسزایی خواهد داشت. افرادی که دائما به دنبال مقصر میگردند یا دیگری را به خاطر خشمگین شدن سرزنش میکنند نمیتوانند گزینههای مناسبی برای حرف زدن باشند. در این شرایط کافی است یک نفر بتواند تنها نقش گوشی شنوا را برای شما ایفا کرده و با حفظ بی طرفی اجازه دهد افکار و احساسات خود را با او در میان بگذارید.
✅ استفاده از روان درمانی برای کنترل خشم
- ممکن است خشم شما آنقدر شدید باشد که عملکردتان را در زندگی به طور کلی تحت تأثیر قرار دهد. برای مثال مشکلاتی در روابط عاطفیتان پدید آید و یا روابط شغلیتان آسیب ببیند. در این شرایط احتمال دارد که نتوانید به تنهایی و با استفاده از راهکارهای خانگی مشکل خود را حل کنید. به همین خاطر بهتر است که به یک مشاور روانشناس مراجعه کنید.
چگونه الگوهای تفکر منفی که می تواند عصبانیت را برانگیزد ، دریابیم ؟
- شما ممکن است فکر کنید که عوامل بیرونی – اقدامات دیگران ، یا شرایط ناامید کننده – باعث عصبانیت شما می شوند . اما برای آموختن راه های کنترل خشم ، ابتدا الگوهای تفکر منفی متداول که باعث عصبانیت و خشم می شوند را دریابید و سعی کنید آن ها را در خود ، حل کنید . برخی از این الگوهای منفی عبارتند از :
تفکر فراگیر شدن :
- به عنوان مثال ، ” شما همیشه این کار را می کنید . شما هرگز نیازهای من را در نظر نمی گیرید . هر کسی به من بی احترامی می کند . من هرگز اعتباری را که سزاوار آن هستم ، دریافت نمی کنم . ”
خواندن ذهن و نتیجه گیری :
- شما فرض می کنید که “می دانید” شخصی که شما را عصبانی کرده است ، به چه چیزی فکر می کرده و این کار را از عمد کرده است .
جمع کردن نکات منفی :
- شما به دنبال چیزهایی برای ناراحت شدن در مورد دیگران هستید .
سرزنش :
- وقتی اتفاق بدی رخ دهد یا چیزی رخ ندهد ، همیشه تقصیر شخص دیگری است . شما مسئولیت اتفاق های بد زندگی خود را به عهده نمی گیرید .
- هنگامی که الگوهای فکری را که باعث عصبانیت شما می شود ، شناسایی می کنید ، می توانید راه های کنترل خشم را یاد بگیرید .
دلایل خشم و عصبانیت چیست؟
- دلایل خشم و عصبانیت را میتوان از ابعاد مختلف مورد نقد و بررسی قرار داد. در ادامه به چند مورد از دلایل خشم و عصبانیت اشاره خواهیم داشت:
- گاهی عصبانیت و خشم به دلیل نقص در شخصیت و تربیت افراد میباشد. مثلا فردی که همیشه با پرخاشگری به خواسته های خود رسیده است این خصلت را جزو رفتارهای خود قرار میدهد و آن را در رفتارهای روزمره بروز میدهد.
- در برخی موارد نیز عصبانیت و حالت های پرخاش فرد به دلایل فیزیولوژیکی میباشد. گاهی اوقات اختلالات در عمل کرد مغز یا ترشحات هورمونی باعث بروز خشم و یا رفتارهای همراه با عصبانیت در فرد میشود.
- از دیگر مواردی که باعث بروز عصبانیت در فرد میشود برخورد اشتباه طرف مقابل با آنها است. مثلا زنی را در نظر بگیرید که انتقادی از رفتار شوهر خود دارد و میخواهد انتقادش را با همسرش در میان بگذارد. شوهر او بعد از یک روز سخت کاری به خانه برمیگردد و احتیاج به یک فضای آرام دارد تا کمی استراحت کند. اما به محض ورود به منزل زن شروع به بحث و مشاجره با او میکند. این نحوه برخورد میتواند در کوتاه مدت یا بلند مدت خشم زیادی را در همسر به وجود خواهد آورد.
عوارض عصبانیت شدید چه چیزهایی میتواند باشد؟
- عوارض عصبانیت شدید را میتوان در ابعاد مختلف زندگی به وضوح مشاهده کرد. فردی که نمیتواند عصبانیت خود را به خوبی مدیریت کند، زندگی فردی و اجتماعی باکیفتی نخواهد داشت. زندگی افراد عصبانی به شدت تحت تاثیر این ویژگی قرار آنها میگیرد. به تعدادی از این اثرات در زندگی افراد خشمگین اشاره خواهیم داشت:
- فردی که در اکثر زمان های زندگی عصبانی است قطعا بیشتر در معرض دعواها و نزاع ها و در نتیجه آسیب های بیشتری قرار دارد.
- فرد عصبانی قاعدتا اگر نتواند این خصلت را در خودش به تعادل برساند نمیتواند همسر خوبی باشد و زندگی زناشویی باکیفیت را تجربه کند.
- افرادی که از لحاظ رفتاری و اخلاقی عصبانیت را با خود یدک می کشند در زمینه کاری خود نیز معمولا به مشکل برمی خورند. فرقی نمیکند که فرد در چه جایگاه شغلی قرار دارد. اگر در کار خود کارمند باشند و در یک سیستم مشغول به کار باشند نمیتوانند به قدر کافی و به خوبی ارتباط خود را با آن مجموعه و سیستم برقرار سازند. اگر هم فرد مدیر یا کارفرمای افراد دیگر باشد نیز با عصبانیت و خشم به هیچ عنوان نمیتواند مجموعه خود را به پیش ببرد و رهبری کند و به اهدافش برسد.
خودمان را چگونه کنترل کنیم؟
در زیر چند روش ساده و ابتدایی رو میگم که میتونه به ما کمک کنه.
همانطور که یادگرفتیم پرخاشگر بشیم میتوانیم یادبگیریم بر روی خودمان هم کنترل داشته باشیم.
🟠اولین راهکار اینه که در دعواها و هنگام بروزخشم و پرخاشگری بلافاصله تا عدد پنج بشماریم. ما با این کار سطح رفتار مبتنی بر احساس رو به سطح منطق نزدیک میکنیم.
🟢راهکار دیگه بستن چشم و کشیدن نفس عمیق و نگه داشتن اون به مدت چند ثانیه و تخلیه اون به شدت از بینی استن
🟣راهکار دیگه ترک محلی هست که در آن خشمگین شدیم در واقع ما با این کار اثر بافت و زمینه محل خشم رو در خودمان کم میکنیم مثلا اگر در اتاق با همسرمان دعوایمان شد بلافاصله اتاق رو ترک و به سالن بریم.
⚫راهکار بعد نوشیدن آب خنک و پاشیدن آب سرد بر روی صورتمان است در واقع این کار حرارت بدن رو که در اثر خشم بالارفته کاهش میدیم و چون پوست صورت نازکتر از پوست خیلی از جاههای بدنه این تبادل انرژی خیلی سریعتر انجام میشه.
🟥راهکار بعد بروز خشم و رفتار پرخاشگرانه از طریق نوشتن هر آنچه که آن لحظه میخواهیم به طرف مقابلمان بگیم بر روی کاغذ و بلافاصله خواندن آن و پاره کردن آن است.حتما دیدید که وقتی در یک ارتباط دوسویه موقع دعوا حرفی میزنید خیلی وقت ها بعد از دعوا پشیمان از این حرفهایی که زدید هستید و حتی بعد از اینکه دعوا هم تمام شده این حرفها در ذهن طرف مقابل خواهد ماند پس با این کار ضمن خشم ،حرفی هم نزدید که بعدا شرمنده بشید.
🟨همانطور که یادگرفتیم پرخاشگر بشیم میتوانیم یادبگیریم بر روی خودمان هم کنترل داشته باشیم.
راهکار دیگه مشت کوبیدن بر بالشت یا کیسه بوکس است که به این شکل نیز بهطور کامل از خشم، تخلیه میشوید.
🟧راهکار دیگه تکنیک فریاد زدن است گاهی در ماشین هستید شیشه ها رو بالا بکشید و فریاد بکشید و یا در خانه بالشتی رو جلوی دهانتان بگذارید و داد بزنید تا به طور کامل از خشم تخلیه بشید خاطرم هست در دوران مدرسه یک روز که به اردو رفته بودیم معلممان به ما گفت: تامیتونید در کوه دادو جیغ بزنید وعلت این کار رو تخلیه هیجان ها عنوان میکرد باور کنید این راهکار امروز هم برای ما جواب میده.
🟡یکی دیگر از کارها میتواند مشغول کردن خودمان به کار دیگری باشد معمولا آقایان چون در یک لحظه نمیتونن بر روی دو کار متمرکز بشوند با این کار توجهشون از خشم و پرخاشگری معطوف به کار دیگه ای میشه.
🟢راهکار دیگه تمرکز فکر و قدرت بدنی به ترتیب از نوک پا تا سر بر روی تک تک اعضا به مدت چند لحظه و یهویی آزاد کردن این تمرکز است.
🟣البته راهکار های رفتاری دیگه مانند:گوش دادن به موسیقی، رفتن به میان مردم و دیدن آنها، گفتگو با یک دوست صمیمی و قابل اعتماد، ورزش کردن ،خوابیدن، پیاده روی حتی خندیدن زورکی میتونه به خروج خشم ما کمک کنه و تعادل رو به بدن ما برگردونه.
پیشنهاد ما : علت موفقیت یک مرد یا زن موفق چیست ؟
تکنیک های موثر در کنترل خشم
- در موقع عصبانیت باید بدانید که حق انتخاب و مسئولیت یک شیوه ی پاسخ دهی مناسب در هنگام عصبانیت با شماست. نباید به بهانه عصبانیت دست به اعمال پرخاشکرانه بزنید. به عبارت دیکر بیان این جمله که من پرخاشگری کردم و چیزی را شکستم یا کسی را زدم، برای اینکه عصبانی بودم، شیوه ی نامعقولی برای اجتناب از مسئولیت است. این خشم نیست که موجب می شود، به شیوه ی خاص عمل کنیم، بلکه این ما هستیم که عصبی می شویم و تصمیم میگیریم به شیوه اجتماع پسند و مقبلو یا نا مقبول واکنش نشان دهیم.
1: نگرش مقابله ای و خلاقیت هیجانی
- وقتی هیجانات ناراحت کننده ای را تجربه میکنید، سعی کنید یک نگرش مقابله ای اتخاذ کنید. مثلا بگویید: من احساس خشم میکنم و این به نفع من نیست، پس چگونه میتوانم به شیوه ای مفید با این احساسات مقابله کنم؟ در اغلب موارد واکنش فوری شما نسبت به احساس خشم، بهترین پاسخ ممکن نیست. پس اندکی تامل کنید و بهترین راه ممکن را پیدا کنید. اگر بتوانید از خلاقیت استفاده کنید پیدا کردن شیوه مقابله ای خوب، آسانتر می شود.
به جای اینکه بگذارید احساسات شما را کنترل کند می توانید از احساسات به عنوان فرصتی برای رسیدن به تجارب خلاق و جدید استفاده کنید. وقتی عصبانی هستید کارهای زیر را انجام دهید: - اول این واقعیت را بپذیرید که خشمگین هستید و دوم تصمیم بگیرید که چه کاری می توانید درباره ی آن انجام دهید.2. آزمایش منطقی بودن ارزیابی های خودیک نقطه ی شروع خوب برای آموختن نحوه ی مقابله با خشم، تجزیه و تحلیل ارزیابی های اولیه خود است. وقتی ارزیابی اولیه ای از یک رویداد ناکام کننده و مشکل سازبه عمل می آورید، باید معین کنید آیا مسئله ارزش ناراحت شدن را دارد یا نه؟ در اینجاست که می توانید از مهارتهای تفکر منطقی خود بهره مند شوید.
اغلب آنهایی که دارای خشم بی اساسی هستند، احتمالا خواسته های نامعقولی در ذهن دارند مثل: چون من شدیدا میل دارم مردم با من منصفانه و با ملاحظه رفتار کنند پس حتما باید آنها با من اینگونه رفتار کنند. - اگرچه ممکن است این عبارت و امثال آن در ظاهر غیر واقع بینانه به نظر برسد، اما واقعیت آنست که همه ی ما این نوع خواسته های غیر منطقی را در زندگی داریم. با توجه به اینکه آرزو کردن در زندگی میل طبیعی هر انسانی است، همه ی ما انتظارات و خواسته هایی داریم که همیشه معقول و منطقی نیستند از این رو بررسی منطقی بودن خواسته های خود را به یک عادت همیشگی درآورید.
- اگر اصرارتان بر این باشد که تمام کارها باید همیشه طبق نظر شما پیش برود و دیگران باید همیشه با شما خوب رفتار کنند و هرگز نباید ناکام شوید، طبیعی است که خشمگین خواهید شد. مهارت مقابله ای خوب در این وضعیت، شناخت خواسته های غیر منطقی خود و تغییر دادن آن ها به خواسته های واقع بینانه تر است. به عنوان مثال به جای اصرار کردن بر خواسته های غیر منطقی، با خودتان منطقی حرف بزنید: بسیار دوست دارم مردم با من منصفانه برخورد کنند. وقتی آنها این کار را میکنند من خوشحال میشوم ولی وقتی اینگونه برخورد نمیکنند ناراحتم. با این حال چون قرار نیست که دنیا بر اساس خواسته ها و آرزوهای من اداره شود، بنابراین باید برای مقابله با ناکامی ها و بدرفتاری ها، مهارتهای مقابله ای اثر بخشی را یاد بگیرم.
3: خود آرام سازی
- حقیقت دارد که می گویند وقتی عصبانی هستید قبل از اینکه پاسخی بدهید باید تا 10 بشمارید. این کار به شما فرصت میدهد تا با استفاده از مهارتهای حل مسئله ی خود، بهترین راه حل را انتخاب کنید. شما می توانید از احساس خشم خود به عنوان نشانه ای برای شروع خود آرام سازی استفاده کنید. شما میتوانید با استفاده از مهارتهای تنفس آرام و عمیق در مدتی کوتاه خود را کاملا آرام سازید. سپس در وضعیت بهتر و آرام تر راه حل های خود را بررسی کنید. اگر احساس می کنید که فریاد زدن یا عمل پرخاشکرانه به نفعتان است می توانید این کار را بکنید اما عصبانیت و و فریاد کشیدن شما در این حالت، انتخابی است نه نتیجه ی خشم غیر قابل کنترل.
4: مصون سازی و مواجهه با رویدادهای خشم برانگیز
- شما می توانید با تهیه فهرستی از خودگویی ها، خود را برای مقابله با موقعیت های خشم برانگیز آماده کنید. مثلا قبل از مواجه شدن با یک رویداد خشم برانگیز به خودتان بگویید:
این مسئله من را ناراحت می کند اما میدانم که چگونه از عهده اش برآیم. - هر وقت احساس خشم کردم خودم را آرام می سازم و خونسردی ام را حفظ میکنم.
- زیاد سخت نگیر این می تواند تجربه ی آموزنده ای باشد. و…
و در جریان مواجهه با رویداد خشم برانگیز می توانید به خودتان بگویید: - هرچه بیشتر آرام باشم بیشتر میتوانم موقعیت را کنترل کنم
- نفس عمیق بکش، آرام باش و از نیروی فکرت استفاده کن. و…
- به دو طریق می توانید از اینگونه عبارات مصون سازی در مقابل استرس استفاده کنید: یکی اینکه در حین رویارویی با رویدادهای خشم برانگیز از آنها استفاده کنید و دیگر آنکه قبل از مواجه شدن با رویداد خشم برانگیز از طریق آرام سازی و حرف زدن با خود در مورد آن رویداد به صورت تجسمی از این روش استفاده کنید.شما می توانید با خود آرام سازی و خودگویی های مثبت ، خویشتن داری و احساس خود کار آمدی خود را تقویت نمایید.
5: تخلیه خشم
- وقتی خشم بر شما مستولی می شود، تخلیه ی خشم از طریق پرداختن به فعالیت های جسمی، یا خلاق بسیار مفید و اثربخش است. فایده تخلیه ی خشم اینست که می توانید در وضعیت ذهنی آرامتری مشکل خشم برانگیز خود را حل و فصل نمایید. تخلیه خشم به عنوان یک مهارت مقابله با خشم فرآیندی دومرحله ای است. مرحله اول، رها ساختن تنش و برانگیختگی از سیستم است. مرحله ی دوم به حل مسئله مربوط است. تخلیه خشم به عنوان یک مهارت مقابله ای، خوب درک نشده است، زیرا افراد معمولا به اهمیت مرحله دوم آن توجه نمیکنند. تخلیه خشم منبع ناکامی یا بد رفتاری را برطرف نمی کند، بلکه فقط به انسان خویشتن داری می بخشد تا بتواند با منبع خشم مقابله کند. بنابراین همیشه فرآیند تخلیه خشم را همراه با مرحله ی دوم آن یعنی حل مسئله به کار ببرید
6: باور کردن خود به عنوان مقابله کننده
- اگر خود را به عنوان مقابله کننده باور کنید، دیگر درباره ی خوب یا بد بودن هیجان خشم، سوال نمی کنید و در عوض توجه خود را به مراقبت از خویشتن و ارضای نیازهای خود، بدون صدمه زدن به دیگران متمرکز کنید. گاهی ابزار خشم ممکن است سودمند باشد ولی در مواقع دیگر ابراز خشم صرفا موجب بدتر شدن کارها خواهد شد. به عنوان یک مقابله کننده باید تصمیم بگیرید که آیا ابراز خشم به نفع شماست یا استفاده از تاکتیک های دیگر؟
- با توجه به اینکه خشم روش خوبی برای برقراری ارتباط با دیگران نیست، چگونه میتوان به طریق دیگر از حق خود دفاع کرد؟ مطمئنا دوست ندارید شخص منفعلی باشید که توسط دیگران کنترل می شود. پاسخ این سوال در شناخت تفاوت سه شیوه ی ارتباط جرات مندانه، پرخاشگرانه و منفعلانه نهفته است.
7: غلبه بر انفعال
- افراد فاقد جرات مندی نمی توانند از حقوق خود دفاع کنند. آنها افرادی منفعل، پشیمان، فاقد اعتماد به نفس و خود کم بین هستند. منفعل بودن یعنی اهمیت ندادن به نیاز ها و خواسته های خود و پذیرفتن خواسته های دیگران، حتی اگر این خواسته ها به ضرر خود شخص باشد.
- عدم جرات مندی نشانه ی بی حرمتی فرد نسبت به نیازهای خویشتن است، همچنین این پیام را به دیگران منتقل میکند که شخص حاضر است به خاطر اجتناب از گفت و گو به ارتباط خود با دیگران خاتمه دهد.
- یکی از دلایل گرفتار شدن افراد در دام بی جراتی و انفعال، عدم آگاهی آنها از حقوق فردی خود است. همچنین برخی افراد فکر میکنند برای اینکه مودب باشند لازم است تسلیم خواسته های دیگران شوند. گاهی افراد، جرات مندی را با پر رویی و پرخاشگری اشتباه میگیرند و ممکن است فکر کنند که بیان افکار خود یا اتکا به نفس، عملی ناشایست و نشانه ی بی ادبی است.علاوه بر این منفعل بودن روشی وسوسه برانگیز برای اجتناب از پاسخ های منفی دیگران است.
- اگر بخواهید به فکر نیاز های خود باشید، مسلما با دیگران تضاد پیدا خواهید کرد. در نتیجه ی امتناع از پذیرفتن خواسته های دیگران و پافشاری بر حقوق خود ممکن است اخم ها، دهن کجی ها و انتقاداتی بوجود آید که باید بیاموزیم آنها را تحمل بکنیم. البته منفعل بودن راحت تر است چون روشی است که با کم ترین مخالفت همراه است. اما وقتی به منفعل بودن و عدم جرات مندی عادت کنید، بررسی و انتخاب شیوه های دیگر برای شما دشوار نخواهد بود.
کلام پایانی :
در بین هیجانهایی چون اضطراب ، ترس ، اندوه، شادی، انزجار و… میتوان به خشم به عنوان یکی از قدرتمندترین هیجانها اشاره کرد. خشم را میتوان نوعی واکنش، نسبت به شرایط نامناسب در نظر گرفت که شدت بروز آن بر حسب شخصیت انسانها متفاوت است ولی اگر کنترل نشود، میتواند تبدیل به مصیبتی بزرگ شده و زندگی انسان را به ورطه نابودی بکشاند.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
شیوه هایی که افراد برای کاهش اضطراب به کار میبرند
چگونه به کودکمان آموزش جنسی مناسب بدهیم ؟
چگونه کودکان خود را در برابر شبکه های اجتماعی محافظت کنیم
نقش والدین در کمک به تربیت فرزندان
چگونه در زندگی خود تعادل برقرار کنیم ؟
راهکارهایی برای پیشگیری از خشم و عصبانیت در نوجوانان
43 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دوستان من این مقاله راههای کنترل خشم از دیدگاه روانشناسی را کامل مطالعه کردم اگه تجربیات دیگه ای هم دارید لطفا اینجا ارسال کنید مطالعه کنیم
من خیلی عصابی میشم یعنی خیلی خیلی زیاد که همه متوجه شدن یعنی سریع واکنش نشون میدم و به خیلی ها اسیب زدم هم دلشونو شکستم هم کتکشون زدم و از این وضع خودم ناراضیم و خستم درسه ۱۶ سالمه ولی اعصاب هیچ چیز رو نمیکشه با اینکه همه این کارا رو انجام میدم ترو خدا یه راهی بهم بگین من از این وضع دیگه واقعا خسته شدم دائم دعوا بحث با خودم خانوادهم دوستام
سلام ممنون که این موضوع مهم رو مطرح کردین شما درواقع کل انرژیتونو برای انتقام از دیگران میزارین بهتره با ورزش کردن و یا تفریحات آرامش بخش با مطالعه کتاب ها و مطالبی که معنوی هستن خودتونو آروم کنین چون در سن حساسی قرار دارین و به احتمال خیلی زیاد شما در شرایط خانوادگی هستین که خیلی مورد توجه والدین قرار دارین و حتما یا پدر شما و یا مادرتون این رفتار رو داشتن و شما اموزش دیدین که برای هرچیزی باید خشمگین بشین بهتره تحمل خشم و تقویت احساسات مثبت رو یاد بگیری و درمان کنی البته بیشتر درمان مربوط به خود خانواده شما خواهد شد چون خود پدر و مادر شما ظرف احساسات و خشم رو در درونتون پر کردن و متوجه این قضایا نیستن بهتره به فعالیت هایی مشغول بشین که هم آرومتون کنه هم بهتون انگیزه بده و هم خشم رو کنترل کنه مثل موسیقی هنر ورزش
لطفا بهم یاد بدین
انقدی عصبانی میشممممممممممم که احساس میکنم جریان خون رو تو مویرگای سرم حس میکنم
زودم پشیمون میشم
مخصوصا وقتی از دست مامانم عصبانی میشم
با اینکه همه میگن 100%حق با منه اما نمیخوام عصبانی بشم
سلام دوست عزیز شما مقاله رو با دقت مطالعه کنید و فیلم های اموزشی که در زمینه کنترل خشم گذاشتبم رو با دقت تماشا کنید البته مشکل از خود درونی شماست و این عصبانیت رو باید ریشه یابی کنید ببینید فقط نسبت به خونوادتون عصبانی میشید یا در رابطهش بلا دوستان و اشنایان هم همینطوری هستید به خواسته هاتون نرسیده اید یا مشکلات رو بررسی کنید و یا به درمانگر مراجعه کنید
یعنی خدا نکنه من عصبانی بشم زمین و زمان رو بهم میریزم کل فامیل منو میشناسن مطلبتون مفید بود خیلی زیاد راجع به کنترل خشم یاد گرفتم ولی بازم راه حل میخوام که سریع ترین راه باشه واسه اینکه انقد خشمگین نشکم من سن و سال انچنانب ندارم که سی سالمه یه پسر مجردم
دوست عزیز شما باید به درونتون مراجعه کنید این ابراز خشم به احتمال زیاد از دوران کودکیتون نشات میگیره یعنی عواملی وجود داشتن که باعث شدن این خشونت ها انباشته بشن و در این دوره بیشتر شما رو عصبانی کنند باید با ارامش عادت های بد رو پیدا کنید مثلا همه تقریبا مسواک زدن براشون عادت همیشگی شده این عصبانی شدن و داد زدن هم براتون عادت شده نسبت به هرچیزی واکنش نشون میدین شما سعی کنید در موقعیت های ارام و با ارامش زیاد قرار بگیرید و خیلی اروم به صدای نفستون گوش بدین و سعی کنید خاطرات خوبی رو از گذشته به یاد بیارید چه از دوان کودکیتون باشه چه دوره نوجوون یو چه همین سن و سالی که هستین سعی کنید تجسم کنید و به صداها دقت کنین میتونین خاطرات رو هرطور که دلتون میخاد همراه با ارامش و نشاط تجسم سازی کنید این انرژی خوب رو به کل بدنتون ارسال کنید بارها و بارها این کار رو تکرار کنید تا به اون ارامش دست پیدا کنید یکی از روش های کنترل خشم این کار هستش و در صورتی که خیلی مشکل داشتین حتما به درمانگر مراجعه کنید چون راهکارهای بسیار عالی برای شما قرار خواهند داد
من خیلی سال هست پیگیر درمان خشم خودم هستم خیلی عذاب میکشم وهنوز درمان نشدم ، مشاوره هیپنوتیزم درمانی، نور فید بک ووووو هر راهی رفتم، از خداوند وشما واقعا ممنونم. که با این مقاله م مطالب خوبتون اشنا شدم من محکم به تغییر ادامه میدم و فقط این خودم هستم که باید خودمو درمان کنم
سلام دوست عزیز ما هم برای شما ارزوی بهترین ها رو داریم و امیدواریم به زوی زود درمان بشین و مشکلاتتون حل بشن ممنون که با ما همراه بودید همیشه درمان هایی مثل هیپنوتیزم جوابگو نخواهد بود چون تغییر در خود درون ما اتفاق می افته و باید به این باور برسین و اتفاقات خوب روز به روز براتون بیشتر و بیشتر خواهد شد
سلام من در گیر مسائل زیادی توی زندگیم هستم و نمیتونم خشممو در مقابل بچه هام حفظ کنم و کتکشون میزنم خیلی زود پشیمون میشم ولی بچه هام ازم میترسن و ارتباط خوب یباهام ندارن یعنی دخترم خیلی زیاد از من میترسه و این منو بیتشر عصبانی میکنه وقتی از سرکار میام انقدر عصبی هستم از محیط بیرونم اینو توی خونه هم با خودم میارم نمیدونم واقعا باید چیکار کنم این خشم و کتک زدن فراموش بشه
سلام شما این روشی رو که به کار مییرین اصلا صحیح نیست حتی خودتون هم به این موضوع باور دارین چون کم کم احترام بین شما و کودکتون از بین میره و این آثار مخرب تا بزرگسالی هم همراه اون باقی می مونه و حتی از شما تقلید میکنه که برای رسیدن به هرچیزی باید کتک بزنه از خشم و خشونت استفاده کنه و این کودک چون شما در هر شرایطی اون رو کتک میزنین فکر میکنه هر کار یکه انجام میده اشتباهه و عزت نفسش به شدت پایین میاد و دچار اسیب های روحی شدید میشه شما با کتک زدن اونا از اشتباهاتشون کم نمیکنین درواقع فقط اعتماد به نفسشونو تخریب میکنین و در اینده هم براشون باقی می مونه در آینده رفتارهای ضد اجتماعی و ضد اخلاقی و انسانی از خودشان نشان میدهند افسردگی، پرخاشگری، اضطراب، احساس ناامیدی، مصرف مواد و الکل، و ناسازگاری های روانی به همه این عوامل دچار خواهد شد پس بهتره شما تحت درمان قرار بگیرید تا این خشم و خشونت رو از خودتون دور کنید
راه کنترل خشم چیه واقعا من که این کارو انجام میدم من نمی ذارم به این مرحله از خشم برسم که اصلا کنترلی روی خودم نداشته باشم وقتی به اینجا برسی دیگه کنترل کردن سخت میشه قبل اینکه عصبانی بشم و زمانی که توی موقعیت خشم قرار میگیرم نفس عمیق می کشم و به طرف مقابلم میگم الان واقعا ناراحت و عصبانی ام و توان اینو ندارم منطقی حرف بزنم هر چی بگم از روی عصبانیته بذار آروم بشم صحبت میکنیم.
نمیتونم خشم خودمو در برابر بچم کنترل کنم، چیکار کنم؟
هر موقع که عصبی شدید یک نفس عمیق بکشید و خودتون رو از اون محیطکه کودک شما رو خشمگین کرده دور کنید یا بیرون اتاق فرزندتون بمونین عصبانیتتون رفع شد داخل اتاقش برین و با ارامش بهش توضیح بدین و یا کودکتون رو صدا کنین و بازی جذابی با او انجام دهید یا اینکه با اموزش های صحیح به او توضیح دهید که این کارش مناسب نبوده مثلا از شخصیت های کارتونی که دوست دارد استفاده کنید و این صحبت ها رو براش جذاب کنید تا متوجه بشه و خشم خودتون رو باید بتونین در برابر فرزندتون کنترل کنید چون از شما الگو برداری خواهد کرد
سلام من خیلی زود عصبانی میشوم. و مدام سر خواهر کوچکم داد میزنم از خودم متنفرم وقتی اینطوریم. بعدش خیلی زود پشیمون میشم اما دوباره تکرار میشه. امیدوارم شما بتونین کمکم کنین
شما باید علت خشمتون رو پیدا کنین با توجه به این که نگفتین چند سالتونه در دوران نوجوانی هستین یا جوانی ،اما همه این خشونت ها ریشه در کودکی یا نوجوانی شما داره و رفتاری که والدین با شما داشتن و یا احتمالش زیاده که در مدرسه و یا جاهای دیگه که با دوستانتون ارتباط داشتین مورد تهدید تمسخر قرار گرفتین و یا ممکنه اصلا دچار ازار و اذیت شده باشین به همین دلیل باید دلایل خشمگین شدنتون رو پیدا کنید اگه خواهر کوچک شما هم رفتاری داره که شمارو ناراحت میکنه به راحتی میتونین با خونوادتون در میون بزارین تا راه حلی پیدا کنند
سلام من 21 سالمه و در مواقعی که چیزی باب میلم نباشه و ناراحتم کنه زود جوش میارم بیشتر سعی میکنم به کسی چیزی نگم ولی کلا بعدش خیلی ذهنم درگیر میشه و از درون خودمو میخورم اصلا هم نمیدونم راه کنترل خشم چیه یعنی یچیزهایی میدونم که اب سرد بخورین نفس عمیق بکشین ولی واقعا موثر نبوده برای من و اگر به کسی چیزی گفته باشم تو اون زمان دیگه تا مدتها ناراحتم
سلام شما چون فرد درون گرایی هستید و به این امر گرایش ندارین که خشم و عصبانیتتون رو بروز بدین البته بروز دادن خشم خیلی بهتر از این هستش که در درون خودتون نگه دارین چون بعدها باعث ایجاد اختلال یا بیماری در شما میشه حس ناامیدی حس نرسیدن به اهداف و بسیاری از حس های منفی دیگه بهتره حتما پیش مشاور و روانشناس تشریف ببرین تا با راه حل هایی که به شما میدن بتونین کم کم خشمتون رو با تخلیه انرژی یا با کارهایی که شما رو مشغول میکنه و این حس ها رو از بین میبره رو راهنمایی میکنه
بعد خواندن مقاله احساس میکنم از خشم رهایی یافتم, چون علت خشمم را فهمیدم وسعی کردم با راهای بیان شده از ان رهایی یابم. ممنون بابت مقاله
سلام خیلی خوشحالیم از این که این مقاله برای شما مفید بوده
سلام من دوتا پسر دارم اصلا نمیدونم به چه علتی خشمگین میشن البته باید بگم مادرشون ناراحتی عصبی داشت برای چندین سال درمان تازه یکسالی هستش که میتنه خودشو کنترل کنه ولی این دوتا پسرم هردوتاشون یجوربی با من پدر برخورد میکنن که انگار من بدترین بلاها رو سرشون اوردم اصلا من خونه نیستم دوجا کار میکنم و دارم واسه زن و بچه م تلاش میکنم چجوری بهشون یاد بدیم خشمشون رو درمان کنن؟
سلام پدر عزیز مساله ای که شما بیان کردید از مشکلات بسیاری از والدین هستش به دلیل مشکلاتی که در دوران کودکی بچه ها از عصبی بودن مادرشون دیدن تا این سن با اون درگیر بودن و نتونستن خشمشونو کنترل کنند و مادری یا پدری همراه نداشتند که مهارت های لازم رو با روش تربیتی صحیحی به اونا یاد بده چون همسرتون درگیر بوده و به صورت مداوم عصبی میشدن و تاثیرات مخربی روی بچه هاتون گذاشته و علت بعدی نبود شما در خونه هستش زمانی که پدر خونه نباشه بچه ها سردرگم میشن این بچه ها ناراحتن از نبود شما فکر میکنن با بچه های دیگه خیلی فرق دارند یا توی مدرسه اذیت میشن مورد تمسخر قرار میگیرن چون شما اون وقت لازم رو براشون نمیزارین پس سعی کنین حتما هم خودتون هم بچه هاتون رو به مشاوره ببرین
سلام مطالب عالی بود ولی راهنمایی بیشتری میخوام ازاین لحاظ که من ازوقتی بچه دومم بدنیا اومده فوق العاده عصبی و زودرنج شدم کنترل خودمو از دست میدم پسر ۴ ساله مو که شیطنت میکنه کتک میزنم بعدش شبها از عذاب وجدان خوابم نمیبره و همش گریه میکنم خیلی سعی کردم خودمو کنترل کنم ولی نمیشه لطفا کمکم کنید
سلام شما بهتر هستش با مشاور یا رونشناس حتما صحبت کنید شما خشم خودتون و نگرانی و عصبانیتتون رو سر بچه کوچیکترتون خالی مکینید و این موضوع بعدها روی بچه پسرتون اثر خیلی بدی خواهد داشت و از اون بیشتر روی دختر بزرگترتون بیشتر و بیشتر اثر میگذارد و بچه ها همین رفتار رو بعدها با شما انجام میدن و یا با خودشون یا دیگران در محیط بیرون لطفا راه های کنترل رو بخوبی مطالعه کنید و از کتک زدن دست بردارید
عالییی بودد من خیلی با زود عصبانی شدن مشکل داشتم مرسی
دیدگا ها رو خوندم کاش مشکلات منم مثل شما بود چند سالی هست که یه سری مشکلات واسم پیش اومده و هر روز داره بد تر میشه مشکلاتی که هیچوقت باهاشون نمیتونم کنار بیام و واسم قابل هضم نیست به اضافه شکست سنگینم تو کنکور و همچنین ضرباتی که از اول زندگیم از خانواده و دوست و غریبه خوردم با هزار تا قضاوت های مختلف ازشون که هر کدومشون یه انسان عادی رو هم از پا میندازه و همه اینها از من یه دیوانه عصبانی پر از تنفر ساخته حتی بعد عصبانیتمم از کارام پشیمون نمیشم که هیچ ناراحتم میشم که چرا کم گذاشتم برعکس همه تنفر شدیدی نسبت به خدا دارم فقط تنها نکته مثبتم تو این وسط نترسیدنم از مرگه نمیدونم دیگه چیکار کنم فکر کنم مرگ علاج این همه مشکلاته
محیط پیرامون شما از انسانهای ناامید زیاد است، تلاش کنید تا محیط زندگی خود را عوض کنید. محیط اجتماعی اطراف شما اثر زیادی در وضعیت روحی و همینطور اعتقاداتتان دارد.زمانی که با برنامهریزی و بر طبق یک فکر منطقی فعالیت درزمینهٔ مخصوصی را آغاز میکنید کم کم احتمال موفقیت هم زیاد می شود رای بیان احساستان از هر روشی که بهتر است کمک بگیرید. مسائلی که در زندگی با آنها روبرو هستید، نمی توانند مهارت ها، دانش ها، درجات، تجربیات و عزیزانتان را از شما بگیرند. قدردان خوبی های زندگی خود باشید.ورزش کردن سبب بهتر شدن خلقوخو و شادی بیشتر میشود و برنامه ریزی و هدف داشته باشید چون شما در مرحله ناامیدی و افسردگی قرار گرفتید و بهتر هستش اگه نتونستین خودتون رو درمان کنید به پزشک متخصص مراجعه کنید
سلام ممنون از متن خوبتون / من بطور کلی سالی دو سه بار بیشتر عصبانی نمیشم اما بیشتر از سر خستگیه اینم بگین ک کم خوابی و بد غذایی هم میتونه باعث عصبانیت شه من بی احترامی نمیکنم اما داد میزنم بد اینو دوس ندارم چون حرمت ها شکسته میشه تازگیا تو مواقع پرتنش ی لبخند میزنم و دور میشم
خیلی خوشحالیم که شما به درمان این مشکل رسیده اید
سلام. میخواستم تجربیاتم رو از خشم شدید به اشتراک بگذارم چون می دونم همه اینهاکه مشکل خشم دارند حتما راه حلش رو تو گوگل سرچ می کنند. حقیقت وقتی از خشم کور میشیم هرچی به دنمون میاد میگیم و بعد پشیمون میشیم و آدم بده هم میشیم حتی اگه حق با ما باشه…پس بهترین راه اینه که قبل از این که منفجر بشیم دست به کار بشیم…راه اول این که هر وقت در حال انفجار هستید،از اون موقعیت یا شخص فرار کنید هر چی دورتر بهتر.ابدا دنبال دادن یک جواب دندان شکن نباشید. دوپا اضافه بگیرید و فرار کنید و تا چند ساعت برنگردید و هیچ گونه تماسی هم نداشته باشید تا جایی که یقین کنید آروم شدید و هیچ کار احمقانه ای ازتون سر نمی زنه….راه حل دوم اینه که ورزش کنید به صورت حرفه ای یا نیم حرفه ای، دویدن و شنا کردن و کوهنوردی یوگا واقعا موثره ولی اگه امکانش نبود نرمش های خونگی انجام بدید…این ورزش رو همیشگی کنید در بلند مدت تاثیرش رو می بینید…یه چیزی رو تخریب کنید که به کسی آسیبی نرسونه مثالش رو نمی تونم بگم خودتون پیدا کنید به یه چیزی مشت بزنید لگد بزنید نمی دونم سر یک شی بیجان عصبانیت خود را تخلیه کنید و کسی هم دور و بر شما نباشه…..برای دیگران نمی دونم ولی تقریبا هیچ وقت برای من جواب نداده که با آدمی که مشکل داشته باشم بتونم با حرف زدن منطقی مشکل خودم رو حل کنم همیشه بعد فکر کردم اون طرف حالا می دونه که فلان کار چقدر منو آزار میده اما ادادمه میده و این بدتر منو عصبانی می کنه به همین خاطر میگم قید اصلاح اشخاص دیگه رو بزنید فقط به فکر پیدا کردن آرامش در خودتان باشید واقعا زمان می بره و شکنجه آوره ولی باید پذیرفت مثلا آدم نمی تونه کاری در برابر رفتارهای بد خانواده اش بکنه و باز هم فرار یک راه حل موقته…
از شما به دلیل اشتراک گذاشتن تجربیاتتون کمال تشکر رو داریم سپاس
خییلی عااااالی بود
هرچند من بعید میدونم بتونم انجامشون بدم
وقتی عصبانی میشم، تبدیل به یه دیوونه ی واقعی میشم و عقلم بهیچوجه کار نمیکنه.
بعد از چند ساعت که عصبانیتم فروکش کنه، تازه متوجه فجیع بودن رفتارهایی که در زمان عصبانیت داشتم میشم، و بعد شروع میکنم به سرزنش خودم و اینبار به شدت عصبانی از دست خودم. و متاسفانه این روند همیشه تکرار میشه، و تا بحال نتونستم کنترلش کنم.
سلام بهتر هستش شما ورزش و مدیتیشن رو برای کنترل اعصاب حتما دنبال کنید و انرژی زیادتون رو خالی کنین تا هم به آرامش برسین و هم این رفتارتون تکرار نشه و بیشتر در زمینه کنترل خشم مطالعه کنید
سلام من دختری 14 ساله دارم پرخشگر دشه حس میکنم از من بدش میاد من خودم فیزیک و ریاضیم خیلی عالی هستش و در امتحانا میخوام کمکش کنم منو هل میده و حرف های خوبی بهم نمیزنه اصلا خیلی بی احترامی میکنه و بددهن شده من چون بیشتر مواقع خونه نیستم و مادر بچه ها پیششون هست واقعا نمیدونم باید چیکار کنم
من 36 سالمه و همسرم 44 سالشه و دوتا فرزند دارم همسرم خیلی عصبی میشه و بچه هامو کتک میزنه من چندین بار خونه رو ترک کردم متوجه شدم پسرم با خودش و التش ور میره بخدا 8 سالش بیشتر نیست و اصلا جرات ندارم بجه هارو با پدرشون تنها بزارم توی خونه چیکار باید بکنم
سلام بهترین توصیه ای که میتونیم به شما کنیم این هستش که سعی کنید مستقل بشین و خونه رو بهمراه بچه هاتون ترک کنید و به همسرتون بگین اگه این اخلاق رو ترک نکنه و این خشم رو ادامه بده کاملا خونه رو ترک خواهید کرد چون این رفتار برای فرزندن شما اصلا مناسب نیست و بهتره همسرتون تحت درمان روانشناس قرار بگیرند
خیلی مطلب خوبی بود راه هایی که گفتین رو من یکی دوتاش رو تست کردم واقعا تاثیر داشت 😍
سلام ممنون از شما
خوشحالیم که مفید و کمک کننده بوده براتون
مطلبتون خیلی خوب بود دوست داشتم نظرم رو به اشتراک بگذارم.
به نظر من اول برای اینکه خشممون رو کنترل کنیم لازمه رو خودمون کار کنیم خیلی از مواقع عصبانیت ما دلایل منطقی نداره ما سریع باور میکنیم شک میکنیم یا خیلی ی مسئله رو بزرگش میکنیم اول سعی کنیم رو ذهن خودمون کار کنیم وقتی ادم روی افکار خودش مسلط باشه میتونه احساساتشو کنترل کنه
سلام ممنون از شما
بله درسته هرچفدر ذهن انسان رو یک سری مسائل جزئی و بی اساس تمرکز داشته باشه تمرکز بر روی احساسات کمتر
خیلی مطلب مفیدی بود ولی واقعا کنترل کردن خیلی سخته یا برای من اینطوره چون من از کوره در میرم اصلا انگار خون به مغزم نمیرسه نمیتونم درست فکر کنم کلا خودم این حالتم رو اصلا دوست ندارم و خیلی دوست دارم که کنترلش کنم و عصبانی نشم ولی بازک نمیشه 🙁
سلام من ۱۳ سالمه و به دلیل یک سری از مشکلات خانوادگی مثل طلاق خیلی عصبی میشم ولی امیدوارم که با این روش بتونم خودم رو ارام کنم ممنون
سلام وقت بخیر
راستش من ادمی هستم که بیشتر خشمم رو سرکوب میکنم و معمولا خیلیلیلیلیلیلییی زیاد عصبانی میششم یعنی تصورشم سخته به راحتی نمیتونم توصیفش کن وقتی عصبانی میشم معمولا کمتر بحث میکنم و این اوضاع رو بدتر میکنه معمولا سرم گیج میره از شدت عصبانیت خودمو گم میکنم گاهی بدنم میلرزه و همه ی دندون هامو سر همین مضوع از دست دادم چون محکم خودکار مداد یا هرچیز سفتی رو گاز میزنم و حتی موهامو میکشم یعنی خودزنی یه جورایی و همه اینا رو زمانی که تنهام سرخودم خالی میکنم معمولا وقتی عصبانی میشم انقدر بد میشه حالم که نمیتونم کنترلش کنم با روش هایی که گفتین یعنی راهی داره؟؟؟واقعا خسته شدم از بس کل روزو با عصبانیت میگذرونم از ادمای مثل خودم بدم میاد حریص و انتقام جو و کینه ای نیستم فقط عصبی ام بیشتر ادما معمولا به این دلایل عصابانی میشن اما من فقط وقتی زیاد باهام بحث میکنن عصبانی میشم ۱۶ سالمه و این تو سن من واقعا افتضاح نیست؟؟؟؟